Fiecare credincios are în casă măcar o icoană sau o cruce, la care se roagă în momentele dificile. Aceste obiecte de cult trebuie să fie așezate într-un anumit fel, iar preoții spun că au un rol foarte important. Câte icoane este bine să ai în casă și pe ce perete trebuie să fie acestea puse.
Chiar dacă ești creștin practicant sau nu, ar fi bine să ai în casă măcar o icoană, spun preoții. Aceste obiecte de cult, care ar trebui să fie și sfințite, sunt simboluri foarte puternice ale credinței și îi pot ajuta pe credincioși în momentele dificile, când îi cer ajutorul lui Dumnezeu.
Citește și: Ce trebuie să faci cu o icoană care s-a deteriorat. Nu se aruncă sub nicio formă la coș
Preoții spun că este ideal ca în fiecare cameră din locuință să avem câte o icoană, orientată către est. Dacă există o cameră în care ne rugăm, preoții spun că acolo putem pune mai multe icoane. Cele mai comune sunt icoanele cu Mântuitorul, cu Maica Domnului, cu Maica Domnului și Pruncul, cu sfinții ale căror nume le poartă cei din casă, dar și cu diferite scene biblice.
„Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.”, a specificat preotul Constantin Coman, potrivit doxologia.ro.
La fel cum la biserică altarul este orientat către răsărit, așa și acasă, atunci când ne rugăm, trebuie să stăm cu fața către răsărit. Din acest motiv, și icoanele vor fi puse pe peretele dinspre est.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului. Cuvintele speciale pe care e bine să le rostești
„Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc… Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric.
Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul.”, precizează același preot.