Câte kilograme trebuie să aibă mielul de Paşte, pentru a fi perfect de gătit. Carnea de miel este foarte gustoasă, are multe beneficii pentru organism. Majoritatea oamenilor o consumă doar în această perioadă și mai puțin în restul anului. Pentru cei care nu știu cum să aleagă carnea de miel, pentru a fi suficient de fragedă, vă prezentăm mai jos sfatul unui specialist în domeniu. Câte kilograme trebuie să aibă mielul de Paşte, pentru a nu fi un pericol pentru sănătate.
Carnea de miel trebuie consumată cu moderaţie. Consumată în exces, poate cauza riscul de pancreatită acută, riscul de gută (inflamaţia articulaţiilor). De asemenea, crește nivelul de acid uric în sânge.
Dacă vreți ca la masa de Paște să aveți preparate din miel, trebuie să știți ce fel de carne să cumpărați, pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. Asta pentru că această carne este considerată mai greu de digerat și poate afecta digestia. Câte kilograme trebuie să aibă mielul de Paşte.
Potrivit dr. Ioan Viorel Pențea – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu, cel mai bun miel de Paște trebuie să cântărească între 14 și 16 kilograme. Mieii cu greutate mai mică de 14 kilograme conțin un nivel crescut de colagen. Asta face să fie mai greu de digerat și să vă ofere un disconfort.
„Potrivit nutriţioniştilor, carnea de miel este importantă în alimentaţie, deoarece reprezintă o sursă importantă de nutrienţi indispensabili corpului, în carnea de miel se găsesc acizi graşi Omega 3, aliaţi în prevenirea maladiilor cardiovasculare.
Este o sursă esenţială de zinc: întăreşte imunitatea, grăbeşte vindecarea rănilor, intervine în metabolismul celular şi în sinteza ADN-ului şi ARN ului”, spune dr. Pențea despre carnea de miel.
Carnea de miel este bogată în vitaminele B3 şi B12, conţine şi carnitină, un aminoacid esenţial, rar întâlnit în alte tipuri de carne.
Acestea au rolul de a stimula metabolismul, îmbunătăţeşte activitatea splinei şi a rinichilor, înlătură starea generală de slăbiciune.
„Se recomandă aprovizionarea cu carne de miel în mod obligatoriu numai dacă are avizul medicului veterinar, mielul să aibă greutatea cuprinsă între 14 şi 16 kilograme (în carcasă – n.r.), deoarece carnea celor mai mici conţine mult colagen şi, prin urmare, este indigestă şi poate produce disconfort alimentar”, explică specialistul.
Nu gătiți carnea de miel imediat ce ați cumpărat-o
Lăsați carnea de miel la marinat timp de câteva ore
Carnea de miel trebuie consumată cu multe legume, pentru că nu conține fibre și ar putea duce la constipație.
Ca și condimente, folosiți la carnea de miel cimbru, boia, semințe de muștar, piper, ceapă, foi de dafin, usturoi și rozmarin
Evitați să consumați carnea de miel cu mămăligă sau paste. Ar putea să vă îngreuneze digestia și să vă dea un disconfort. Este de preferat să o mâncați cu legume și verdețuri. Carnea de miel este greu de digerat, așa că țineți cont atunci când decideți să o consumați.