Câte linguri de făină se pun prima dată în aluatul de clătite. Nu vei mai da greș niciodată și nu se mai fac cocoloașe

Așa vor avea consistența perfectă

Scris de: Daoud Andra

18 Jun. 2023

Câte linguri de făină se pun prima dată în aluatul de clătite. Nu vei mai da greș niciodată și nu se mai fac cocoloașe

Clătitele reprezintă unul dintre cele mai populare deserturi din bucătărie. Se fac ușor, din ingrediente pe care majoritatea oamenilor le au deja în casă, și sunt pe placul celor mari și celor mici. Câte linguri de făină se pun prima dată în aluatul de clătite și ce ingredient să adaugi pentru a ieși pufoase.

Detaliul care face diferența: câte linguri de făină se pun prima dată în aluatul de clătite

Pentru a obține clătite pufoase, cu consistența perfectă, care nu se lipesc și nu fac cocoloașe, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Dacă respecți cantitățile recomandate în rețetă și te asiguri că adaugi ingredientele în ordinea corectă, vei obține cele mai pufoase clătite.

Din compoziție nu ar trebui să lipsească untul topit și apa minerală, care dau clătitelor acea consistență pufoasă, ce le face irezistibile. Pentru o porție de 10-12 clătite, este nevoie de 250 g de făină. Aceasta se cerne, însă nu se adaugă toată de la început, ci doar 3-4 linguri. În acest fel, ingredientele se vor încorpora mai bine, iar aluatul va avea o consistență omogenă.

Citește și: Cu ce să amesteci făina pentru aluatul de clătite. Ingredientul secret care le face pufoase. Nu se vor mai forma nici cocoloașe

Ingrediente pentru clătite:

  • 250 g făină
  • 250 ml lapte
  • 250 ml apă minerală
  • un praf de sare
  • 2 ouă
  • un plic zahăr vanilat
  • 30 g unt topit

Citește și: De ce se lipesc de fapt clătitele de tigaie. Greșeala banală pe care trebuie să o eviți, se va vedea imediat diferența

Mod de preparare:

Se pun ouăle într-un vas, împreună cu un praf de sare, 3-4 linguri de făină și untul topit. Se amestecă bine cu ajutorul unui tel, după care se toarnă laptele, la temperatura camerei. Dacă laptele este rece, untul se va închega, iar clătitele vor face cocoloașe.

Se pune zahărul vanilat, după care se încorporează și restul de făină, amestecând energic. Se toarnă apa minerală, pentru a aduce aluatul de clătite la consistența dorită. Când aluatul este gata, se lasă la temperatura camerei timp de 20 de minute, după care se pot coace clătitele.

Citește și: Secretul celor mai bune clătite. Ce trebuie să pui neapărat în compoziție. Asta le face fragede și aromate

Ce să faci pentru a nu se lipi nicio clătită

Dacă ai respectat cantitățile, clătitele ar trebui să iasă perfect de la prima până la ultima. În funcție de cât de mari sunt ouăle, este posibil să fie nevoie de o lingură în plus de făină. Aluatul pentru clătite trebuie să fie consistent, dar nu foarte gros. Dacă este prea lichid, există riscul să se rupă clătitele atunci când le întorci de pe o parte pe alta.

Tigaia trebuie să fie una antiaderentă și să fie bine încinsă atunci când pui aluatul de clătite în ea. Dacă nu este încinsă, există riscul ca prima clătită să se lipească de tigaie sau să se rupă atunci când încerci să o întorci.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *