Supa cu găluște este una dintre cele mai populare supe din bucătăria românească. Se face ușor, din ingrediente la îndemândă, iar pentru a obține rezultatul perfect trebuie să ții cont de câteva trucuri. Câte linguri de griș se pun la găluște și ce ingredient trebuie să adaugi pentru a ieși pufoase.
Pentru a obține găluște pufoase, crescute și moi, este nevoie să respecți câteva trucuri, dar și cantități. Deși multe gospodine reușesc să prepare găluște cu o consistență perfectă adăugând ingredientele „după ochi”, dacă ești începător în bucătărie, este mai bine să lucrezi cu cantități exacte.
Dacă adaugi prea puțin griș în compoziție, găluștele nu își vor păstra forma și se vor sfărâma în oală atunci când le pui la fiert, iar dacă adaugi prea mult, acestea vor deveni tari și nu se vor umfla. Rețeta clasică spune că grișul și oul din comoziție trebuie să aibă aceeași cantitate.
Cum un ou obișnuit are în jur de 50-60 de grame, tot atât griș trebuie să pui în compoziția de găluște. Dacă nu ai un cântar la îndemână pentru a măsura cu precizie cantitățile, pune 5 linguri de griș pentru fiecare ou. Dacă ți se pare că este prea moale compoziția, așteaptă câteva minute înainte de a mai pune griș. Aluatul pentru găluște se mai umflă pe măsură ce stă.
Citește și: Ce să pui în grișul cu care faci găluștele. Ingredientul care le face mai pufoase și mai gustoase
Pe lângă ou și griș, în compoziția găluștelor ar mai trebui să adaugi un praf de sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Acesta din urmă va face ca găluștele să fie pufoase și să își dubleze volumul atunci când fierb. De asemenea, oul trebuie să fie la temperatura camerei atunci când prepari găluștele.
Ingrediente:
Citește și: Cât timp fierb găluștele, de fapt. Secretul pentru a ieși moi și pufoase
Oul se separă, iar albușul se bate spumă, cu un praf de sare, după care se adaugă gălbenușul. Se toarnă grișul amestecat cu bicarbonatul, treptat, și se amestecă în continuu cu ajutorul unui tel sau cu o furculiță. Se lasă compoziția 5 minute, timp în care grișul se va umfla, iar aluatul se va mai îngroșa puțin.
Găluștele pot fi fierte direct în supă sau separat, în apă cu sare. Focul trebuie să fie mic, iar găluștele vor fi puse cu o lingură. Nu le face foarte mari, pentru că ele ar trebui să își dubleze volumul cât timp stau la fiert. Un truc pentru ca găluștele să fie pufoase este să adaugi o ceașcă de apă rece peste ele, după ce dau în clocot și să le lași să fiarbă până când cresc și devin pufoase.