Cozonacul este fără doar și poate desertul așteptat de toți românii în ziua de Paște. Însă prepararea acestui desert este adesea considerată migăloasă și care necesită mult timp. Iar aluatul pentru cozonac este cu siguranță cea mai dificilă etapă. Ca să îți ușurezi munca, există însă anumite trucuri pe care pe care ar trebui să le știi. Este necesar să cunoști cu exactitate câte minute trebuie frământat aluatul, asttfel încât să fii sigur că va ieși pufos, aromat și foarte delicios.
A face cozonac este o adevărată artă. Necesită răbdare, iubire și ingrediente de cea mai bună calitate. Iar aluatul este cel mai important atunci când faci cozonac. Toate gospodinele își doresc un cozonac bine crescut, pufos, și copt fix atât cât trebuie, însă nu multe dintre ele reușesc să obțină ceea ce își doresc.
Totul pleacă de la aluat. Dacă este frămânatat cu simț de răspundere și atât cât trebuie, ai toate șansele ca desertul tău să iasă ca la carte. Dacă vei respecta aceste trucuri, cu siguranță în ziua de Paște vei primi doar laude din partea celorlalți membri ai familiei.
Iată, așadar, metodele prin care afli foarte simplu dacă aluatul tău este gata.
Citește și: „Cozonacul se coace cu ventilație sau fără? Detaliul esențial pe care trebuie să-l știi pentru a ieși perfect”
Frămânatatul aluatului poate dura zeci de minute, însă după 10-12 minute de frământat corespunzător, poți fi destul de încrezător că aproape ai terminat. Trebuie să știi că aluatul, pe măsură ce îl frămânți, devine tot mai fin. Trebuie frământat bine pentru a se dezvolta rețeaua de gluten și să se reactiveze drojdia din el. Când e complet frământat, vei vedea că este neted și foarte ușor lipicios la atingere. În plus, aluatul dă semne că este gata, atunci când pe suprafața lui apar bule.
Un alt aspect important este să verifici dacă aluatul își păstrează forma. Un truc în acest sens este să aduni aluatul în formă de bilă și să îl ridici în aer pentru câteva secunde. Dacă își păstrează forma de bilă, înseamnă că legăturile de gluten sunt puternice.
De asemenea, poți aplica testul elasticității. Trebuie doar să apeși cu degetul pe aluat, iar dacă revine la forma inițială, este perfect. Atunci îl poți lăsa liniștit să se odihnească.
După ce ai terminat de frământat, trebuie să lași aluatul la dospit la temperatura camerei (peste 22-23 de grade), pentru a-și mări volumul. Întregul proces poate dura de la 2-3 ore până la 10-12 ore, în funcție de temperatura camerei și de cât de energic ai frământat aluatul.
Citește și: „La ce temperatură se coace cozonacul. Cum îţi dai seama dacă este crud”