Tuturor ne plac clătitele. Sunt potrivite în orice moment al zilei, de la mic dejun la cină, umplute cu ciocolată, dulceață sau fructe. Aluatul este ușor de preparat, dar sunt totuși câteva aspecte de care să ținem cont, pentru a evita surprize neplăcute, cum ar fi: aluat lipicios sau prea gros, marginile uscate, cocoloașe de făină, etc. De multe ori, când preparăm clătite, mai ales cei mai puțini experimentați, se întreabă cât timp trebuie prăjită foaia de clătită, să nu fie prea crudă sau prea arsă. Hai să vedem mici trucuri care ne ajută să preparăm cele mai pufoase clătite.
Pentru clătite pufoase, moi este necesar să ții cont de ingrediente, de tehnica de mixare, de temperatura și timpul de prăjire.
Vezi și Secretul celor mai bune clătite de post. Ce să adaugi ca să iasă pufoase, rețeta simplă și rapidă
Ingredientele de bază pentru aluatul de clătite
Pentru a obține un aluat de clătite fără cocoloașe, este ușor: doar cerne făina pentru a fi cât mai fină. Pentru a evita cocoloașele neplăcute de făină în aluat, este de asemenea indicat să încorporezi laptele treptat, amestecând energic . Chiar dacă folosești o furculiță în loc de tel sau de mixer, amestecând ușor laptele cu făina garantează un aluat perfect neted și uniform.
Dacă dorești ca aluatul să aibă o consistență mai groasă, amestecă puțină făină, până obțineți consistența dorită. Dacă, dimpotrivă, aluatul de clătite este prea gros, adăugă puțin lapte până obții consistența dorită.
Se recomandă ca aluatul de clătite să se odihnească timp de 10 până la 20 de minute la frigider, astfel încât să nu fie prea elastic. De reținut: cu cât aluatul este bătut mai mult, cu atât timpul de odihnă se prelungește. Astfel rețeaua de gluten se relaxează, iar clătitele vor fi mai pufoase. Cu toate acestea, dacă dorești să eviți acest timp de așteptare și să prepari imediat clătitele, trucul este să folosești lapte călduț, sau chiar fierbinte, atunci când pregătești aluatul. Dorești să pregătești aluatul de clătite în avans ? Păstrându-l în sticle de plastic, poți congela aluatul. Cu câteva minute înainte de a-l folosi, tot ce trebuie să faci este să-l lași să se dezghețe în frigider.
Vezi și Secretul celor mai bune clătite de post. Ce să adaugi ca să iasă pufoase, rețeta simplă și rapidă
În primul rând tigaia în care prăjești clătitele trebuie să fie unsă cu un strop de ulei. În al doilea rând, tigaia trebuie să fie bine încinsă la foc mediu.
După ce ai turnat compoziția de clătite în tigaie, se lasă timp de 3-4 minute, până apar bule pe toată suprafața foii de clătită. Atunci este momentul să o întorci pe partea cealaltă. O altă metodă de a verifica punctul optim de prăjire este prin a ridica marginile clătitei cu o spatulă de silicon. Dacă marginile se desprind ușor, atunci este momentul să o întorci.
Dacă dorești să menții clătitele calde, pentru a fi servite mai târziu, farfuria cu clătite se pune deasupra unei oale cu apă clocotită. Acoperi foile de clătită cu o altă farfurie, pentru a evita uscarea lor.
Clătitele se pot depozita la rece, învelite în folie alimentară sau folie de aluminiu.