Câte ore se lucrează în preaviz, potrivit Codului Muncii. Preavizul la locul de muncă intervine atunci când angajatul își dă demisia. Există cazul în care atât angajatul, cât și angajatoarul pot decide să nu existe un preaviz. Depinde de fiecare în parte. Cu toate astea, atunci când vine vorba despre preaviz, există câteva reguli legale. De acestea trebuie să țină cont atât angajatul cât și angajatorul.
Pentru a afla cât mai multe despre modul în care funcționează lucrurile atunci când sunteți în preaviz, vă prezentăm mai jos toate detalii. Acest aspect este unul important, iar în Codul Muncii sunt câteva etape pe care trebuie să le parcurgeți. Câte ore se lucrează în preaviz.
Angajatul cere de cele mai multe ori preaviz atunci când își dă demilia de la locul actual de muncă, de regulă, pentru a avea timp să își găsească un alt job.
De cele mai multe ori, în urma unei înțelegeri cu angajatorul, acest preaviz ar putea fi anulat. Astfel că, trebuie să știți că acest preaviz reprezintă un drept reglementat în legislația în vigoare. De asemenea, preavizul este important și pentru angajator. Acesta își va oferi un timp pentru a căuta un alt angajat în locul celui care și-a dat demisia.
Înainte de toate, preavizul reprezintă un drept reglementat în legislația in vigoare. Preavizul reprezintă un back-up pentru angajatul care are nevoie de cateva zile. Timp în care să își facă planul pentru identificarea unui nou loc de munca. Așa cum spuneam mai sus, preavizul reprezintă backup pentru angajatorul care isi cauta un alt angajat, pentru ca postul să nu rămână liber.
Astfel că, angajatul are dreptul la minim 20 de zile lucratoare de preaviz când este concediat, indiferent daca este post de executie sau concediere. Salariatul va sta în preaviz maxim 20 de zile când își dă demisia, daca este post de execuție. În cazul în care angajatul sse află într-o funcție de conducere, lucrurile stau altfel. Zilele de preaviz sunt mai multe, iar potrivit Codului Muncii, trebuie să țină cont de acest lucru. Salariatul va sta în preaviz maxim 45 de zile daca își dă demisia și are o functie de conducere.
“Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.”
De la aceasta regulă sunt exceptate persoane concediate care se află în perioada de probă. Dacă ai angajat în perioada de proba și dorești să îl concediezi, nu mai este nevoie de preaviz și nici de motivare.
Dacă în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2)”, se arată în Codul Muncii.
Potrivit Codului Muncii, un angajat nu poate fi concediat, dacă nu corespunde profesional pentru locul sau de locul de muncă. Atunci când angajatul se află în perioada de probă sau la finalul perioadei de probă, se poate face concedierea fără preaviz.
Trebuie precizat că termenul pentru perioada de probă nu trebuie să fie întrecut. Astfel că, acesta este un aspect pe care să îl luați în considerare în cazul în care vă aflat în situația specificată mai sus.
În cazul în care perioada de probă s-a terminat, se consideră că salariatul corespunde profesional locului de muncă ocupat la firma respectivă.
Drept urmare, la concedierea pentru necorespundere profesională, trebuie efectuată evaluarea. Astfel, notele să arate necorespunderea și atunci se ține cont de preaviz. Acest lucru nu este opțional, ci obligatoriu. Angajatul trebuie să țină cont legal, de aceste aspecte extrem de impotante.
„Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, dupa caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere”, potrivit Codului Muncii.
Contractul individual de muncă va continua să își producă toate efectele, pe toată perioada preavizului. Trebuie să luați în considerare acest aspect și să țineți cont de el.
Termenul de preaviz se va suspenda, în cazul în care se discută despre suspendarea contractului individual de muncă. Tot ceea ce am precizat mai sus se ia în considerare doar în cazul persoanelor care au un contract de muncă. În cazul celor cu drepturi de autor, se anulează obligațiile atât ale angajatului cât și cele ale angajatorului.
Contractul individual de muncă va ajunge la final la data la care preavizul expiră sau la data la care angajatorul renunță total sau parțial la acest termen al finalizarii preavizului.
Acesta este unul dintre aspectele importante, atunci când vine vorba despre demisia sau concedierea angajatului. Salariatul care se află în perioada de preaviz are dreptul să rămână la locul de muncă și cu jumătate de normă. Acest lucru numai dacă la nivel de unitate sau la nivel de sector de activitate există o clauză. Astfel se reglementează această facilitate a angajaților care se află în preaviz.
În contractul colectiv de muncă unic la nivel national pentru perioada 2007 -2010 a existat o astfel de clauză. Potrivit acesteia, dacă aveai program de 8 h, în perioada de preaviz se lucra doar 4 ore pe zi.”, precizeaza consilier expert Gabriela Diță.
„Salariatul care demisionează trebuie să își comunice intențiile angajatorului, acordându-i acestuia un preaviz. Scopul este același că și în cazul preavizului acordat de angajator salariatului: acela de a permite căutarea unui nou partener pentru contractul individual de muncă respectiv.
Ori, în această situație angajatorul are nevoie de serviciile salariatului situație în care salariatul lucrează toată perioada de preaviz sau angajatorul poate renunța la serviciile salariatului, situație în care contractul de muncă încetează fără că salariatul să mai efectueze perioada de preaviz.
Ca și în cazul preavizului datorat de angajator salariatului, în situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
Înțelegerea părților cu privire la durata termenului de preaviz nu se confundă cu înțelegerea acestora cu privire la încetarea contractului de muncă.”, notează consilier expert Gabriela Diță, citat de legislatiamuncii.manager.ro.
În perioada de preaviz salariații pot efectua concediu de odihnă. Concediul de odihnă nu este o cauză de suspendare a contractului individual de muncă, termenul de preaviz nu se suspendă pe durata concediului de odihnă.
Salariatul se poate folosi de zilele de concediu de odihnă sau de zile de concediu medical. Brusc, acesta intră în incapacitate temporară de munca. Drept urmare, după cum spune legea în vigoare, incapacitatea temporara de munca va suspenda contractul individual de muncă. În acest fel se suspendă și perioada preavizului. Aceasta nu va mai exista. Termenul de preaviz va curge după încetarea cauzei de suspendare a contractului individual de muncă.
Acest lucru, înseamnă că preavizul se continuă la revenirea angajatului din concediul pentru incapacitatea temporară de muncă.
„Ținem cont de faptul că există câteva mari diferențe între concediul de odihnă și cel pentru incapacitate temporară de muncă. Se discută doar despre faptul că CO nu presupune suspendarea CIM, așa că se poate transmite notificarea de preaviz și în această perioadă.
Concediul pentru incapacitate temporara de muncă presupune suspendarea CIM. Automat, și termenul de preaviz s-ar suspenda pe toată perioada concediului de incapacitate temporară de muncă. Termenul de preaviz va continua de la revenirea angajatului din concediul de incapacitate temporara de munca”, potrivit specialistului în domeniu.