Amandinele sunt unele dintre cele mai apreciate prăjituri. Se găsesc în majoritatea cofetăriilor, însă pot fi făcute foarte ușor și acasă. Rețeta clasică s-a transmis din generație în generație și este delicioasă. Cum se fac amandinele de casă, pas cu pas, astfel încât să iasă la fel de bune precum cele de la cofetărie.
Nimic nu se compară cu o amandină însiropată, cu glazură dulce, servită pe post de desert. Această prăjitură se prepară după o rețetă veche de câteva decenii, care este menționată în vechile cărți de bucate. Pentru a face amandine delicioase acasă, este nevoie de câteva ingrediente clasice. Dacă ții cont de câteva trucuri, vei obține o prăjitură la fel de bună precum cea din cofetărie.
Pentru blat:
Pentru sirop:
Pentru glazură:
Citește și: Secretul lui Carmen Brumă pentru cea mai bună prăjitură de toamnă. E delicioasă și cu puține calorii
Se separă ouăle și se mixează gălbenușurile cu zahărul și uleiul. Se cerne făina și se amestecă cu praful de copt și cu cacaoa. Separat, se bat albușurile spumă, cu un praf de sare. Când spuma s-a întărit, se oprește mixerul și se încorporează în amestec gălbenușurile cu zahărul, făina, cacaoa și praful de copt.
Se amestecă cu o spatulă sau cu un tel, până când toate ingredientele sunt omogenizate. Se toarnă blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se pune în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 40 de minute.
Pentru a prepara crema, se pune un vas cu apă la fiert și deasupra lui se pune un bol metalic sau o altă cratiță. Fundul vasului de deasupra nu trebuie să atingă apa. Se topește ciocolata la bain marie, iar când este topită, se adaugă frișca lichidă și se omogenizează.
Citește și: Prăjitura Coca Cola, cel mai bun desert din toate timpurile. O vei mânca cu poftă până la ultima felie
Siropul se prepară punând toate ingredientele într-un vas pe foc și amestecând până când zahărul este topit. Când blatul s-a răcit, se taie în bucăți pătrate, potrivite. De asemenea, se taie pe mijloc, pentru a pune crema în interior. Se însiropează blatul și se adaugă crema de ciocolată între fiecare două straturi de blat.
Pentru glazură, se pun ingredientele pe foc și se lasă să fiarbă până când aceasta capătă un aspect omogen, lucios. După ce s-a răcit puțin, se pun 1-2 linguri de glazură pe fiecare amandină, în funcție de dimensiunea prăjiturilor. Glazura se va scurge pe margini și se va întări, întocmai precum cea de la cofetărie. Amandinele se lasă la rece timp de câteva ore, înainte de a fi servite.