Câte păsări ai voie să crești în curte. Acesta este numărul maxim prevăzut de lege

Câte păsări ai voie să crești în curte. Acesta este numărul maxim prevăzut de lege

Tu știi câte păsări ai voie să crești în curte? Un orădean a fost sancționat de Poliția Locală, după ce au constat încălcarea dispozițiilor unei hotărâri a Consiliului Local privind numărul maxim de păsări admis într-o gospodărie. Bărbatul a atacat însă sancțiunea în instanță și a obținut anularea ei.

Câte păsări ai voie să crești în curte

În atenția opiniei publice a intrat cazul unui bărbat din Oradea care a fost sancționat cu avertisment de polițiștii locali, după ce aceștia au constatat că cetățeanul a încălcat legea prin nerespetarea numărului maxim de păsări crescute în curte.

Avertismentul i-a fost dat gospodarului în baza unei hotărâri a Consiliului Local, întrucât s-a constat că micul fermier „creşte păsări, într-un adăpost amenajat în fundul curţii imobilului, peste numărul maxim admis, prin aceasta producând disconfort vecinilor”. Bărbatul avea în curtea sa peste 30 de găini.

Sancțiunea aplicată în iulie 2021 are la bază Hotărârea Consiliului Local Oradea care prevede că „adăposturile pentru creșterea animalelor de fermă şi păsărilor în curțile persoanelor particulare (de cel mult 5 capete în total porcine, bovine, ovine, caprine, cabaline sau cel mult 10 alte animale/păsări) se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor”.

Orădeanul a contestat sancțiunea la Judecătoria Oradea și a arătat că a mai avut câștig de cauză într-o speță asemănătoare, anulându-i-se procesul verbal. Bărbatul a menționat în fața instanței că „textul legal face expres trimitere la modalitatea de amplasare și exploatare a adăposturilor pentru păsări în curțile persoanelor particulare, impunând o distanță minimă de 10 m față de cea mai apropiată locuință învecinată şi nu față de limita de proprietate”, potrivit ziare.com.

A pierdut procesul în primă instanță

În plus, gospodarul s-a apărat susținând că „nu se poate admite că printr-o simplă paranteză care cuprinde o enumerare, textul parantezei fiind lipsit de subiect și predicat, să se instituie Ia nivelul întregului oraș interdicția de a crește în curtea proprie 15 găini”.

„Dacă legiuitorul urmărea un atare rezultat, această interdicție s-ar fi regăsit explicit reglementată în cuprinsul regulamentului, cel puțin printr-o frază cu subiect și predicat și nu printr-o paranteză interpretabilă. Nu se poate pune semnul egal între o proprietate de 6.000 m2 aflată în cartier de case și zonă de livezi, cum este proprietatea mea, și o proprietate de 500 de m2 aflată în centrul orașului unde o astfel de interdicție ar face sens”, a arătat orădeanul.

Judecătoria Oradea i-a respins plângerea bărbatului, întucât prin hotărârea de Consiliu Local în baza căreia a fost aplicată sancțiunea se „precizează în mod expres numărul maxim, respectiv 10 păsări, chiar dacă sunt amplasate la mai mult de 10 m de fondul vecin”.

„Instanţa reţine că din probele administrate rezultă că în adăpostul amenajat în curtea imobilului petentul creşte un număr de 20-30 de păsări. Chiar şi din fotografiile anexate la dosar de petent, reiese că în acel adăpost sunt crescute păsări peste numărul admis de lege, de 10 păsări”, se arată în sentința Judecătoriei Oradea.

Citește și: „La ce distanță poți crește animale față de gardul vecinilor. Legea este clară

În apel a obținut câștig de cauză

Bărbatul a făcut apel la decizia judecătorilor, iar Tribunalul Bihor i-a dat câștig de cauză și a dispus anularea procesului-verbal de contravenție. Instanța de apel a stabilit că nu există o încălcare a dispozițiilor legale în această speță, întrucât „dăpostul de păsări aflat în curtea locuinței apelantului nu este amplasat la o distanță mai mică de 10 metri față de cea mai apropiată locuință învecinată, ci, dimpotrivă, la 32,45 metri de cel mai apropiat imobil.”

„Instanța de apel va reține faptul că conținutul constitutiv al contravenției prevăzute de art. 43 lit. o) din H.C.L. nr. 873/2018 impune, ab initio, a se stabili dacă adăposturile pentru creșterea animalelor de fermă și păsărilor sunt amplasate la mai puțin de 10 metri de cea mai apropiată locuință învecinată.

Astfel, Tribunalul apreciază că prin raportare la elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art, 43 lit, o) din H.C.L. nr. 873/2018, se impune a se constata că nu este îndeplinită condiția ca adăpostul de păsări să fie amplasat la mai puțin de 10 metri de cea mai apropiată locuință învecinată, element constitutiv esențial al contravenției”, se arată în sentință.

Hotărârea magistraților este definitivă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.8 53 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *