Câte vase se împart de Moșii de vară. Sărbătoarea Sâmbăta Morților sau Moșii de vară reprezintă o sărbătoare a pomenirii morților. Aceasta pică în sâmbăta de dinainte de Rusalii. Creștinii ortodocși țin cont de anumite tradiții și superstiții în ziua de Moșii de vară.
Ziua de Moșii de vară este o sărbătoare cu mare însemnătate pentru creștini. În această zi îi pomenesc pe cei morți și oferă vase cu mâncare de pomană. De moșii de vară se împart vase de lut, împodobite cu flori, iar în ele se pune lapte, vin sau apă. În zona rurală, dar și în unele zone din orașe, ofrandele se împart pentru persoanele sărace sau cele străine. Tradiția spune că nu e bine să dai de pomană rudelor. Nu există o regulă a numărului de vase pe care să le dai de pomană, ci doar să fie noi.
Este important ca mâncarea dată de pomană în ziua de Moșii de vară să fie caldă, proaspătă, deoarece se spune că mirosul bucatelor îi satură pe cei trecuți în lumea de dincolo.
În zona Munteniei pomana se oferă în vase de lut noi, umplute cu mâncarea și băutura preferată de răposați. Se oferă și căni de pomană, împodobite cu flori și cireșe. Acestea sunt umplute cu vin, suc sau apă îndulcită cu miere.
În mai multe localități din țară, pomenirea celor morți se face în ziua de Moșii de vară în cimitir. Mormintele sunt curățate și împodobite înainte. De asemenea, la porțile cimitirelor se întind mese cu colaci și vin, de unde nu lipsesc florile sau frunzele de tei. Acolo au loc slujbe oficiate de preoți, iar ulterior aceștia trec pe la toate mormintele, scrie libertatea.ro.
Slujba de parastas este făcută pentru cei adormiți. Aceasta este o slujbă specială, pentru care se face colivă, aceasta simbolizând trupul mortului. Oamenii se roagă pentru ca păcatele celor care nu mai sunt să fie iertate.
În Sâmbăta Morților se duc la biserică frunze de nuc și ramuri de tei. După ce sunt binecuvântate de preoți se pun în case, la icoane, pentru ca gospodăria să fie ocrotită de pagube și boli. În unele zone, florile de tei sunt folosite drept remediu împotriva surzeniei. În ziua de Moșii de vară femeile nu trebuie să muncească, iar dacă nu respectă această tradiție, se spune că le vor amorți mâinile și nu vor mai avea spor la muncă.
În această zi de sărbătoare nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Tradiția spune că pe acolo trec duhurile rele. Nu e bine să dormi în casa altcuiva, căci astfel te vei confrunta cu probleme. Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă deoarece colacii pe care îi dau de pomană în acea zi nu vor mai ajunge la cei pomeniți. Se spune că dacă în ziua de Moșii de vară plouă va fi un an cu recoltă bogată.