Câte zile de concediu medical ai voie pe an. Ideal ar fi să ne luăm concedii doar pentru călătorii, relaxare, timp petrecut cu familia și alte pasiuni și să nu avem nevoie de concediu medical nici măcar o zi. Însă nu putem exclude complet cea de-a doua variantă, chiar dacă avem o sănătate de fier. Contextul epidemiologic al ultimilor mai bine de doi ani ne-a demonstrat acest lucru.
În cazul în care te afli în situația de a fi nevoit să soliciți concediu medical, din acest articol vei afla toate datele necesare.
În 2021, România a înregistrat un record în ceea ce privește numărul de concedii medicale, fiind cu 280% mai multe față de anul precedent.
De la 1 august 2021, s-a schimbat modalitatea de acordare a certificatelor pentru concediul medical în cazul incapacității temporare de muncă. Potrivit ordinului 1.398/729/2021, perioadele de concediu medical trebuie acordate în două etape.
În prima etapă, medicul de familie îți va putea acorda maximum 4 zile de concediu medical. După care va fi nevoie de o consultație, iar în urma acestei evaluări îți va putea prelungi perioada până la limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală.
Dacă ne referim la numărul total de zile de concediu medical acordate unei persoane într-un an, acesta este de 183 și se socotesc de la prima zi de îmbolnăvire.
În cazul unor boli speciale, perioada poate fi prelungită până la 18 luni.
Conform OUG nr. 158/ 2015, există mai multe tipuri de concedii medicale, după cum urmează:
Indemnizația pentru concediul medical se calculează ca fiind media veniturilor lunare din ultimele 6 luni (anterioare acordării concediului medical) din cele 12 luni reprezentând stagiul de cotizare. Îndemnizația nu poate fi mai mare decât valoarea ultimelor 12 salarii minime brute lunare.
Luându-se în considerare această bază de calcul, media zilnică se determină împărțind baza ultimelor 6 luni la numărul de zile de stagiu din ultimele 6 luni.
În cele din urmă, valoarea indemnizației se calculează înmulțind numărul de zile de concediu medical cu procentul aferent tipului de boală și cu media zilnică.
În cazul majorității tipurilor de concedii medicale, indemnizația este plătită astfel: angajatorul achita suma aferentă zilelor lucrătoare din primele cinci zile calendaristice de concediu medical, iar suma pentru restulul zilelor care depășesc primele cinci zile este suportată de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) sau Casa de Sănătate.
În schimb, indemnizația de maternitate, de risc maternal, pentru carantină și pentru îngrijirea copilului bolnav sunt suportate în integralitate de FNAUSS.