Catolicii din întreaga lume sărbătoresc, pe 31 martie, Învierea Domnului. În România, copiii care au religie catolică au dreptul la o mini-vacanță de Paște, la fel cum copiii ortodocși au liber înainte și după Paștele Ortodox. Câte zile libere au elevii de Paștele Catolic 2024. Și cadrele didactice au dreptul la mini-vacanță.
Duminică, 31 martie, catolicii din România și nu numai sărbătoresc Paștele. Potrivit unei adrese a Ministerului Educației, elevii catolici nu au obligația de a participa la cursuri în zilele de sărbătoare. Vinerea Mare, prima, a doua și a treia zi de Paște sunt libere legale pentru eleviiortodocși. Legea se aplică și pentru catolici, atunci când aceștia sărbătoresc Paștele.
Astfel, elevii catolici nu au obligația de a participa la cursuri în perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit anunțului făcut de Minister. Acestora le vor fi motivate absențele pentru ziua de vineri, 29 martie, respectiv pentru luni, 1 aprilie, și marți, 2 aprilie, când sunt zile libere, potrivit legii.
”Elevii care aparţin unui cult religios legal, altul decât cel ortodox, pentru care Pastele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 29.03-02.04 2024, fiindu-le motivate, la cerere, absențele înregistrate”, se arată în informarea oficială, transmisă de minister.
Și angajații din învățământ care aparțin altor culte religioase beneficiază de libere în zilele când sunt celebrate sărbătorile legale în religia lor.
”Pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult. Angajaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”, se arată în art. 27 din lege.
Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2023-2024
Ministerul Educației recomandă ca, pentru aceste zile, fiecare școală să se organizeze astfel încât fie să suplinească absența cadrelor didactice catolice, fie să suspende cursurile predate de acestea și să le recupereze la o dată ulterioară.
Paștele Ortodox pică anul acesta pe data de 5 mai, iar elevii vor avea vacanță cu o săptămână înaintea sărbătorii. Astfel, modulul al patrulea de învățare se încheie vineri, 26 aprilie, urmând ca de sâmbătă, 27 aprilie, elevii români să aibă vacanță. Aceștia se întorc în bănci miercuri, pe 8 mai, când începe al cincilea și ultimul modul.
Citește și: Când se organizează Școala Altfel 2023-2024. Câte vacanțe au elevii din România
“Anul școlar 2023-2024 este unul atipic, în sensul în care zilele libere de Paște sunt foarte aproape de zilele libere aferente sărbătorii zilei de 1 Mai. Adică, mai concret, 1 mai este miercuri – zi liberă, urmează 2 mai care probabil se va face punte, 3 mai este Vinerea Mare, sâmbătă și duminică este Paștele, luni este a două zi de Paște, iar marți, 7 mai este a treia zi de Paște și este zi liberă conform contractului colectiv de muncă în Educație. Asta înseamnă că sunt șapte zile libere deja grupate prin prisma zilelor libere pe care oricum le avem conform reglementărilor legale. A fost, din ce am văzut în societate această solicitare ca să suprapunem și vacanța școlară de Paște peste această perioada și o să mai dăm lunea și marțea de dinainte de 1 Mai. Oricum copiii erau acasă de Paște”, declara Ligia Deca, în urmă cu un an.