Câte zile libere au românii de Rusalii 2023, de fapt. Cine sunt angajații care pot beneficia de ele, urmează o nouă minivacanță

Românii care încep luna iunie cu o minivacanță

Scris de: Daoud Andra

23 May. 2023

Câte zile libere au românii de Rusalii 2023, de fapt. Cine sunt angajații care pot beneficia de ele, urmează o nouă minivacanță

O parte dintre românii care sunt salariați vor beneficia de o minivacanță, la începutul lunii iunie. Guvernul a aprobat, la începutul anului, încă o zi liberă, motiv pentru care bugetarii se pot bucura de mai multe zile de relaxare. Câte zile libere au românii de Rusalii 2023 și cine se poate bucura de ele.

Minivacanță în toată regula: câte zile libere au românii de Rusalii 2023

Începutul lunii iunie vine cu câteva zile libere pentru angajații din sistemul bugetar, dar și pentru unii dintre cei care lucrează în sistemul privat. Anul acesta, Rusaliile pică pe 4 și 5 iunie (duminică și luni), zile care sunt declarate libere legale. Și ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, este liberă legal, iar aceasta pică într-o zi de joi.

Citește și: Când mai au elevii liber. Nu trebuie să aștepte prea mult, iată când vor avea o nouă minivacanță

Din acest motiv, Guvernul a votat, la începutul anului, să se facă punte între 1 iunie și weekendul de Rusalii. Astfel, elevii și unii bugetari vor avea liber și vineri, 2 iunie, cu condiția ca activitatea, respectiv cursurile din această zi să fie recuperate la o dată ulterioară.

Cei mai norocoși dintre angajați vor avea, așasar, parte de o minivacanță de 5 zile: de joi, 1 iunie, până luni, 5 iunie, inclusiv. Există și sectoare în care ziua de vineri, 2 iunie, este lucrătoare, iar un exemplu în acest sens este Poșta Română.

Citește și: Zile libere 2023. Când pică următoarea minivacanță, după 1 Mai. Perioada în care românii vor avea 5 zile libere consecutive

Două sărbători legale în plus, din 2024

În 2023, românii au avut 15 libere legale, dintre care 12 au picat în timpul săptămânii. Începând de anul viitor, se vor adăuga încă 2 libere legale la cele 15 existente. Este vorba despre zilele de 6 și 7 ianuarie, respectiv Boboteaza și Sfântul Ion. Legea a fost adoptată de curând și publicată în Monitorul Oficial.

Există și sectoare în care activitatea nu poate fi întreruptă, iar angajații care lucrează în zilele în care sunt sărbători legale trebuie să știe că au dreptul la o zi liberă pentru ziua de sărbătoare lucrată, în următoarele 30 de zile. În cazul în care angajatul nu recuperează ziua libera, angajatorul este obligat să îl plătească cu un spor de 100% din salariul de bază, pentru ziua lucrată, potrivit Codului Muncii.

Citește și: Angajații din România care ar putea să nu mai beneficieze de noi zile libere legale. Legea ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2024

Zilele libere legale care au mai rămas până la sfârșitul anului sunt:

  • 1 iunie (Ziua Copilului)
  • 5 iunie (Rusalii)
  • 15 august (Sfânta Marie)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)
  • 1 decembrie (Ziua Națională)
  • 25, 26 decembrie (Crăciunul)

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *