Potrivit Codului Muncii, românii vor beneficia, anul acesta, de 17 zile libere legale. Șapte dintre acestea, însă, pică în weekend, iar zece în cursul săptămânii. Pentru a face punte între weekend și zilele libere legale, autoritățile au decis ca și zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie libere pentru bugetari. Câte zile libere vor avea românii de Rusalii 2024? Citește articolul de mai jos!
An de an, Rusaliile sunt celebrate de creştinii ortodocşi la 50 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În 2024, Pogorârea Duhului Sfânt pică pe data de 23 iunie, într-o zi de duminică.
Însă, românii vor sta acasă luni, pe data de 24 iunie. Astfel, bugetarii vor beneficia de o zi liberă de la stat. Precizăm că Pogorârea Duhului Sfânt este cea mai veche sărbătoare creştină alături de cea a Paştilor.
Ea este prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli. Sfântul Apostol Pavel (1 Cor. 16, S) şi Sfântul Luca (Fapte 20, 16) au vorbit despre ea.
Sărbătoarea Rusaliilor e menţionată şi în Constituţiile Apostolice şi de mai mulţi părinţi ai primelor secole, Sfântul Irineu, Tertulian, Origen, Sfântul Epifanie, precum şi de canonul 43 al Sinodului din Elvira (c. 300) şi de canonul 20 al Sinodului I Ecumenic (325, care opreşte îngenuncherea în ziua Rusaliilor).
De-a lungul anilor, Rusaliile au căpătat și alte denumiri, precum Ielele, Ursoaicele, Zânele, Fetele câmpului sau Doamnele. Conform tradiției românești, iele reprezintă niște spirite malefice, care aduc boala cunoscută în popor ca “luat din Rusalii”.
Astfel, unii credincioși vin la biserică și aduc crenguțe de tei pentru a fi sfințite. Ulterior, oamenii împodobesc cu ele icoanele și casele, cu speranța că vor alunga “Rusaliile”.
În unele zone ale țării, în afară de ramurile de tei, credincioșii mai utilizează frunze de nuc, leuștean, usturoi și pelin. În plus, unii credincioși obișnuiesc să poarte aceste plante în sân sau în buzunare, pentru a nu fi “luat din Rusalii”.
În zona Olteniei există și Dansul Călușarilor. Acesta este considerat un joc tămăduitor, care aduce prosperitate, noroc și sănătate. Un alt obicei de Rusalii este ”Împănatul boului” sau “Înstruțatul boului”. Acesta se întâlnește în satele din Transilvania.
Oamenii împodobesc ulițele satului cu numeroase ornamente florale, dar și cu personajul principal, boul, pe care preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii.
Citește și Câte zile libere au elevii de Paștele Catolic 2024. Ministerul Educației a făcut anunțul!
Citește și Câte sărbători legale sunt în 2024. Zile libere în plus pentru români!