Câte zile se ia anafura de Paște. O veche tradiție arată clar

Diferența dintre anafură și împărtășanie

Scris de: Daoud Andra

16 Apr. 2023

Câte zile se ia anafura de Paște. O veche tradiție arată clar

După oficierea Sfintei Liturghii, din noaptea de Înviere, preotul împarte credincioșilor Sfintele Paști, dar și anafură. Dacă împărtășania este acea pâine sfințită, înmuiată în puțin vin, ce simbolizează trupul și sângele Mântuitorului, anafura este diferită. Credincioșii pot lua anafură pe loc, dar o pot duce și acasă și pot lua din ea mai mult timp. Câte zile se ia anafura de Paște și ce trebuie să știe credincioșii care o consumă.

Ce este anafura

Creștinii ortodocși care merg la biserică în ziua de Paște pot lua Sfânta Împărtășanie, dacă s-au spovedit și au ținut post. Aceștia duc la biserică ouă roșii și vin și pot lua anafură, acea pâine sfințită pe care preotul o împarte cu ocazia Paștelui.

Citește și: Ce este bine să mănânci în prima zi de Paște. Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Creștinii trebuie să știe că anafura este diferită de Sfânta Împărtășanie (numită și Paști). Împărtășania este pâine amestecată cu vin, simbolizând trupul și sângele Mântuitorului. Aceasta se adresează doar celor care au ținut post și s-au spovedit, precum și copiilor.

Anafura, pe de altă parte, este pâine provenită de la o prescură sfințită și tăiată în bucățele mici. Aceasta se sfințește printr-o rugăciune și este stropită cu apă sfințită, nu cu vin. Spre deosebire de Paști, anafura poate fi luată și de către cei care nu s-au spovedit și nu au ținut post. La fel ca împărtășania și aghiasma, anafura se ia pe stomacul gol, după ce credincioșii își fac semnul sfintei cruci și rostesc o rugăciune.

Citește și: Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Există trei reguli, potrivit tradiției. Mulți români nu știu

Câte zile se ia anafura de Paște
Câte zile se ia anafura de Paște

Câte zile se ia anafura de Paște

Dacă împărtășania se oferă o singură dată, după spovedanie, anafura poate fi luată mai multe zile la rând. De asemenea, Sfintele Paști sunt date doar de către preot, în linguriță, în timp ce anafura poate fi luată direct de către credincioși de pe masa din biserică și dusă acasă.

Unii preoți pregătesc anafură în cutiuțe pe care creștinii ortodocși le pot lua cu ei acasă, după Sfânta Liturghie din ziua de Paște. Anafura poate fi luată în toate cele trei zile de Paște, cu condiția să fie consumată dimineața, pe stomacul gol.

Citește și: Rugăciune de Paște. Cuvintele puternice pe care e bine să le rostești

Tradiția spune că, după trezire, credincioșii trebuie să se spele pe față cu apă rece. Apoi, cu fața spre răsărit, oamenii trebuie să își facă semnul sfintei cruci, să rostească o rugăciune (de obicei „Tatăl Nostru”) și să ia anafură, înainte de a mânca. Aceasta poate fi luată ca atare, dar poate fi combinată și cu apă sfințită (aghiasmă).

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.8 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *