Sarmalele au fost nelipsite de pe mesele de Crăciun ale românilor. Sărbătoarea a trecut, însă în multe bucătării au rămas cantități considerabile de preparate tradiționale. Câte zile se pot ține sarmalele în frigider și ce se întâmplă dacă depășești perioada recomandată.
Mesele de Crăciun ale românilor sunt unele foarte îmbelșugate. De multe ori, gospodinele prepară o cantitate prea mare de mâncare, care nu se consumă la masa de Crăciun. În timp ce unele preparate pot fi păstrate chiar și o săptămână în frigider fără să se altereze, altele trebuie să fie consumate în câteva zile, pentru a evita riscurile.
Citește și: Cum se păstrează corect toba. Greșeala pe care cel mai probabil și tu ai făcut-o până acum
Cel mai perisabil aliment de pe masa de Crăciun este salata de boeuf. Din cauza maionezei, aceasta se poate altera repede, de aceea este recomandat să fie consumată în 2-3 zile de când a fost preparată. Dacă ai folosit maioneză din comerț, care este pasteurizată, poți păstra salata de boeuf în frigider până la 5 zile.
Friptura de porc și cârnații ar trebui să fie consumate în 1-2 zile de când au fost preparate. La fel stau lucrurile și în cazul ciorbelor. Încălzirile repetate fac ca aceste preparate să nu mai fie bune după 2 zile.
După ce au fost preparate, sarmalele pot fi păstrate la frigider pentru maximum 5 zile. Dacă depășești această perioadă, te poți alege cu toxiinfecții alimentare. De asemenea, trebuie să ții cont că sarmalele odată încălzite, nu mai pot fi puse din nou la frigider. Încălzește doar câte mănânci la o masă, pentru a evita risipa.
Pentru a depozita corect sarmalele în frigider, alege o caserolă cu capac, care se închide etanș. În acest fel, eviți ca mirosul lor să inunde frigiderul și dispare și riscul ca anumite microorganisme să ajungă pe sarmale. Dacă au trecut 5 zile de când au fost preparate și nu le-ai consumat, evită să mai mănânci sarmalele.
O modalitate bună de a le păstra mai mult timp proaspete este să le pui la congelator. Poți congela sarmalele atât fierte, cât și nefierte, însă diferă perioada. Dacă alegi să pui sarmalele nefierte la congelator, le poți lăsa acolo pentru maximum 3-4 luni. După acest timp, varza se va rupe atunci când le fierbi și nu vor mai fi bune. Dacă le pui la congelator după ce le-ai fiert, le poți păstra acolo chiar și 9-10 luni fără probleme.