Ne aflăm încă în cele 40 de zile de post al Paștelui, care se va încheia pe 15 aprilie, urmând ca credincioșii să sărbătorească Învierea Domnului Isus, pe 16 aprilie. Sigur că, sunt mulți cei care nu țin toată perioada postului, mai ales că este considerat cel mai lung și dur. Însă, există o nelămurire legată de împărtășanie. Mulți cred că nu se poți împărtăși dacă nu au ținut postul. Iată câte zile trebuie să ții post ca să fii împărtășit
Ne aflăm în Postul paștelui și mulți credincioși se întreabă câte zile de post trebuie să ţină înainte de a merge la spovedanie. Iată păcatul pe care mulți îl fac și ce trebuie să știți. În urmă cu ceva timp, preotul Conf. Dr. Constantin Necula a oferit lămuriri cu privire la acest aspect.
„Dacă mergeţi în prima zi, o zi de post şi, în următoarele 39 de zile, continuaţi postul. Cu alte cuvinte, când e de postit, e de postit! Ideea aceasta cu spovedania şi postul de dinainte de spovedanie este una dintre – iertaţi-mi cuvântul prost – idolatrizările legate de Ortodoxia noastră, una dintre falsele rigorisme pe care le-am impus.
Pentru că sunteţi – şi aici zic şi eu, ca fiul meu, piua, că v-am prins – de foarte multe ori tentaţi să ziceţi: „nu mă duc la spovedit, pentru că am mâncat azi după-masă nu ştiu ce. Nu fac aia, că…” , a spus părintele. Astfel că, nu trebuie să ții tot postul pentru a ajunge în fața preotului pentru spovedanie.
Citește și:De câte ori ne putem împărtăși pe an. Ce spun preoții, de fapt
Postul și spovedania sunt strâns legate între ele și de aceea nu sunt complete una fără cealaltă. Cu alte cuvinte, postul trebuie să te apropie de spovedit. De asemenea, spovedania trebuie să te apropie de post.
Dacă nu ai postit până la spovedanie, atunci trebuie să o faci după. Dacă nu ai postit până te-ai împărtăşit, atunci trebuie să te împărtăşeşti şi să posteşti.
În Post, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.
Vinerea mare – zi liberă legală
Prima zi de Paște – zi liberă legală
A doua zi de Paște- zi liberă legală
Citește și: Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare. Tradiţii şi obiceiuri
Potrivit Codului Muncii, angajații care nu primesc zile libere de sărbătorile legale trebuie să aibă alte zile libere în următoarea 30 de zile lucrătoare sau compensații financiare, care presupun salariul dublu pentru ziua/ zilele respective lucrate.
Tradiția spune că oul roșu de Paște capătă puteri speciale, el putând vindecă și îndepărta răul. Casa în care se vor afla pe masa de Paști ouă înroșite va fi binecuvântată cu spor, sănătate și armonie. Este bine ca încă de la orele dimineții să mâncați un ou roșu fără sare, după cum spune tradiția.