Categorii de români pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ce prevede noua lege a pensiilor ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Persoanele care pot ieși la pensie mai devreme, în condițiile prevăzute de lege

Scris de: Daoud Andra

02 Nov. 2023

Categorii de români pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ce prevede noua lege a pensiilor ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Noua lege a pensiilor vine cu modificări importante pentru români. Potrivit noilor reglementări, există câteva categorii de persoane care se pot pensiona mai devreme, fără să aibă parte de penalizări. Pentru ce categorii de români se reduce vârsta de pensionare și ce trebuie să știe cei care vor să iasă la pensie anticipat.

Noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024

Ministerul Muncii a prezentat proiectul pentru noua lege a pensiilor, în cadrul coaliției de guvernare, în urmă cu câteva zile. Noua lege, asumată prin PNRR, vine cu câteva modificări pentru românii care vor să se pensioneze. Aceasta se bazează în continuare pe principiul contributivității, al obligativității, al egalității și al stabilității asigurării la sistemul public de pensii.

Premierul Marcel Ciolacu își dorește ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024. O modificare importantă are legătură cu vârsta de pensionare. Potrivit proiectului, aceasta va fi egalizată la 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani.

Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este de 15 ani, potrivit noii legi. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Persoanele care nu vor să iasă la pensie la vârsta menționată în lege mai pot rămâne în activitate până la vârsta de 70 de ani, cu acordul angajatorului.

Citește și: Cine sunt românii care pot ieși cu doi ani mai repede la pensie, fără penalizare. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Categoriile de persoane pentru care se reduce vârsta de pensionare

Potrivit noii legi, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare următoarele categorii de români:

  • femeile care au copii
  • persoanele care au desfășurat activități în fostele grupe I și II de muncă
  • persoanele care au lucrat în condiții speciale, așa cum sunt definite în lege
  • persoanele cu handicap

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au copii beneficiază de următoarele perioade de reducere a vârstei de pensionare:

  • 6 luni, pentru un copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani
  • un an, pentru doi copii
  • 1,5 ani, pentru trei copii
  • 2 ani, pentru patru copii
  • 2,5 ani, pentru cinci copii
  • 3 ani, pentru șase copii
  • 3,5 ani, pentru șapte copii sau mai mulți

Citește și: Ce vechime trebuie să ai pentru pensie anticipată. Prevederea clară din Codul Muncii 2023

Persoanele care au handicap și care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în aceste condiții, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. În funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare, în condițiile prevăzute de lege, scade vârsta de pensionare după cum urmează:

  • cu 15 ani, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
  • cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin 20 de ani;
  • cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

Citește și: Ce pensie primește Cornel Palade după 40 de ani de carieră. Mulți au fost surprinși să afle asta

Ce este pensionarea anticipată

Pot ieși la pensie anticipat, adică cu 5 ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau au depășit acest stagiu cu până la 5 ani.

”Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se menționează în Nota de fundamentare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *