Câți bani are în cont un român care a cotizat 15 ani la Pilonul II de pensii. Suma strânsă, de fapt

Suma strânsă de un român care a contribuit ani la rând
Câți bani are în cont un român care a cotizat 15 ani la Pilonul II de pensii. Suma strânsă, de fapt

Programul Pilonul II de Pensie a fost lansat în România în luna mai a anului 2008. De atunci, peste 8 milioane de români cotizează la Pilonul II de pensii, cu speranța că, la momentul pensiei, vor trăi așa cum consideră că merită după o viață de muncă. Află în cele ce urmează cât au strâns românii care cotizează la pensia privată Pilon II de la înființarea sa din 2008.

Câți bani au strâns în 15 de ani de cotizare

Aproximativ 200.000 de români constribuie la pensia privată încă de la înființarea ei. Până în prezent, suma adunată din contribuții ajunge la aproximativ 48.000 de lei. Din această sumă, aproximativ 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este dobânda. În comparaţie, 8 milioane de români deţin în momentul de faţă o valoare medie a contului şi vorbim despre suma de aproximativ 13.600 de lei.

La finalul lunii martie 2023, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 12.967 lei, înregistrând o creștere de 12,39%, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, și o creștere de 5,92% față de finalul anului 2022.

Cel mai mare cont are o valoare de 1,78 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, 20% dintre participanți dețin active sub valoarea de 1.030 lei. La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților cu contribuții virate în luna martie 2023 a fost de circa 249 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2022 valoarea acesteia a fost de 237 lei/participant.

Contribuțiile la pensia privată va crește

În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virat în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilon II. Restul, de 21,25% ajunge la pensia de stat – Pilon I. Contribuţia către pensiile private va creşte cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a decis ca măsura să intre în vigoare din 2024, fiind prevăzută în PNRR. Însă şi cota s-ar putea micşora – de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani vor fi economisiţi direct pentru pensie.

De asemenea, contribuţiile pentru pensiile private vor fi, pe viitor, scutite de impozit. Deputaţii au votat o propunere potrivit căreia statul nu mai poate impozita suma adunată de oameni, din contribuții, la fondurile private de pensii. Asta înseamnă că vor fi supuse taxării doar câştigurile pe care administratorii acestori fonduri le-au avut, în urma administrării banilor. Iar măsura se referă la Pilonul II şi III de pensii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *