Ziua nunții este cea mai importantă din viața unui cuplu. Iar un moment important este slujba de la biserică și se face contra cost, iar cei care trebuie să o achite sunt nașii. Suma diferă de la o regiune la alta, de la o parohie la alta, dar uneori taxa este destul de piperată. Iată cât percepe părintele Calistrat din Iași pentru o nuntă.
Organizarea unei nunți nu este deloc o misiune ușoară și dă multe bătăi de cap tinerilor care vor să se căsătorească. De cele mai multe ori, grija cea mai mare este închirierea localului potrivit, dar nu trebuie uitat că și biserica este foarte importantă, iar slujba se face contra cost. Preotul care oficiază cununia religioasă percepe un tarif, iar acesta diferă de la o regiune la alta, de la o parohie la alta.
Cunoscutul părinte Calistrat Chifan de la Iași spune că nu are un tarif anume, ci mai degrabă apelează la regula bunului simț, acceptând atât cât vor mirii sau nașii să-i ofere. Duhovnicul spune că a oficiat nunți și cu 50 de lei, și cu 100 de lei, dar și cu 200 de lei.
”Preoții sunt cei mai hapsini, sunt cei mai lacomi, jupesc mirii, îi seacă pe nași, le golește buzunarele, dar în fond și la urma urmei, eu, ca cel care a participat la câteva nunți, să știți că, în general, regula bunului simț este că nașul dacă vrea îți dă și 50 de lei, am făcut nuntă și cu 50 de lei, am slujit nuntă și cu 100 de lei, am slujit și cu 200, tu nu poți să îi spui”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI.
Părintele a mai spus că nu are un tarif stabilit dinainte și mereu glumește cu cei care îl întreabă cât costă slujba pentru nuntă, pe care trebuie să o achite nașii, conform tradiției. Dar le transmite celor care își doresc pentru ziua cea mare o catedrală, un cor celebru sau șapte preoți la cununie că prețul este unul pe măsură, în jur de 1.000 de euro.
„Eu, de exemplu, fac o glumă când mă întreabă: „Părinte, cât ar costa?” Zic: „A 10-a sută din investiția din nuntă.” Acolo s-au băgat două-trei sute de milioane într-o nuntă. Deci, asta ar însemna să dea 2000 de ron, dar e glumă. ”Părinte, dar mă sărăciți.” ”Bine, atunci dă-mi mia parte de ce ți-a rămas din portofel.” Și omul îți dă 100 de lei, 200 sau 50. Dacă tu alegi o catedrală, vrei o biserică cu trepte, vrei un cor celebru, vrei șapte preoți la cununie, acum scuză-mă, tu-ți investești 1.000 de euro în toată povestea aia. Pentru că ăia din cor, dacă sunt zece inși, tot trebuie să le dai 100 de lei sau 50 de lei, că ți-au stat acolo și ți-au cântat”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.