Te-ai întrebat vreodată câți centimetri trebuie să ai în talie în funcție de înălțimea ta? Această întrebare nu este pentru un concurs de frumusețe, ci pentru a calcula riscul cardiovascular. Centimetri din talie sunt direct proporționali cu riscul ca vasele de sânge să fie astupate cu grăsime.
Să spunem că cineva are o înălțime de 175 de centimetri. Aceștia se împart la 2 și rezultatul este 87,5 centimetri. Aceasta este msărua maximă a circumferinței abdomenului astfel încât vasele de sânge și inima să nu aibă de suferit.
„Dacă lucrurile astea ies din decor, atunci trebuie făcută o glicemie. Orice glicemie sare de 100 dimineața pe nemâncate prezintă un risc de a dezvolta diabet. Pentru că glicemiile între 100 şi 125 pun diagnosticul de prediabet, de toleranță alterată la glucoză”, spune Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție, potrivit stirileprotv.ro.
Grăsimea abdominală reprezintă un organ endocrin și produce factori de inflamație. Astfel apare toleranța alterată la glucoză sau rezistența la insulină. Hormonul insulină și mai poate fi eficient. Așadar, pancreasul trebuie să muncească mai mult pentru a distribui zahărul din sânge în celule. Rezistența la insulină apare atunci când celulele din organism nu răspund corect la semnalele de comunicare de la insulină. În primă fază pancreasul produce mai multă insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge, dar devine incapabil să mai dea insulină deoarece crește rezistența celulelor, implicit crește glicemia.
Medicul precizează că masa luată dimineața și la prânz, fără ronțăieli sau gustări între ele, iar cina nu mai târziu de ora 19:00, cu carne și legume, ajută la reglarea acestei probleme. Ca și măsură pentru cantitatea de carne care ar trebui consumată la o masă este podul palmei, spune specialistul. Iar pentru fiecare 150 de grame de carne sunt necesare 200-300 de grame de legume.
„Nu cântărim, doar privin palma fiecăruia. O palmă de carne de pește este porția potrivită, iar dacă vorbim de carnea roşie – un pod de palmă. Vorbim de carne de porc, de ficăței, de vită, legume fără amidon, adică fără cartof și fasole. La fiecare 150 de grame de carne este foarte important să avem cel puţin 200-300 de grame de legume, tocmai ca acele legume să funcționeze ca o protecție”, mai spune doctorul Laura Ene.