Ce a pățit jurnalista din Rusia la scurt timp după ce a protestat în direct la TV față de războiul din Ucraina

Jurnalista Marina Ovsyannikova a reapărut pe rețelele de socializare după mai bine de 12 ore după ce a avut curajul să îl sfideze pe Vladimir Putin. Imediat după incident a fost arestată și dusă la o secție de poliție din Moscova.
Ce a pățit jurnalista din Rusia la scurt timp după ce a protestat în direct la TV față de războiul din Ucraina

Jurnalista din Rusia care a protestat în direct la TV, în timpul jurnalului de știri, a reapărut pe rețelele de socializare după mai bine de 12 ore după ce a avut curajul să îl sfideze pe Vladimir Putin. Toți erau îngrijorați în legătură cu ce a pățit jurnalista din Rusia. Avocații jurnalistei au declarat că nu au știut nimic despre ea ore bune după incident. În acest moment, jurnalista a fost plasată în arest la domiciliu.

„După o noapte grea într-o locație nedezvăluită, am fost eliberată din detenție și plasată în arest la domiciliu”, a anunțat jurnalista.

„Nu știu ce se va întâmpla cu mine în curând. Avocatul meu mi-a spus că s-ar putea să risc închisoare de la 5 la 10 ani, conform codului penal. Nu regret nimic. Am nevoie de aprobarea voastră, totuși. Nu războiului!”, a scris Marina Ovsyannikova.

„Nu regret ce am făcut. Oricare ar fi consecințele, voi purta acest gest ca insignă de onoare”, a scris jurnalista pe Twitter.

Update, ora 19.00 

Potrivit ultimelor informaţii, contul de Twitter de pe care ar fi fost trimise mesajele jurnalistei Marina Ovsyannikova s-a dovedit a fi fals. Acesta ar aparţine, de fapt, unui anume Juan Arrendondo, care l-a transformat în marinaovsy şi a transmis mesaje în numele jurnalistei.

„Nu regret ce am făcut. Oricare ar fi consecințele, voi purta acest gest ca insignă de onoare”, a fost mesajul transmis de pe contul fals.

Contul a devenit indisponibil câteva ore după răspândirea mesajului, iar în momentul în care a putut fi din nou accesat postările dispăruseră. În prezent, contul este suspendat de Twitter pentru încălcarea regulamentelor.

Ce a pățit jurnalista din Rusia care a protestat în direct la TV

Propaganda lui Putin începe să fie demascată. Marina Ovsiannikova este jurnalista curajoasa a trustului Pervîi Kanal, supranumit „Vremia” („timpul”), care a criticat în direct ofensiva lui Putin.

Aceasta dat buzna în timpul principalului buletin de știri, strigând: „Opriți războiul. Nu războiului”. Jurnalista a apărut și cu o pancartă pe care scrie „Nu războiului. Nu crede propagandă. Te mint aici”. Știa că această ieșire o va costa libertatea, dar Ovsiannikova a dat dovadă de curaj și asumare pentru decizia luată. Ulterior, OVD-Info un ONG care apără drepturile protestatarilor a anunțat că aceasta a fost arestată și dusă la secția de poliție.

Un alt mesaj, scris pe spatele pancartei, „Rușii împotriva războiului”, a fost parțial ascuns.

Gestul ei nu a rămas fără ecou. Aceasta este susținută de alți manifestanți ruși dar și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta i-a mulțumit femeii pentru gestul său într-un discurs video.

„Le sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul. Pentru cei care luptă împotriva dezinformării și spun adevărul, fapte reale prietenilor și celor dragi”, a spus Zelenski. „Și personal femeii care a intrat în studioul Channel One cu un afiș împotriva războiului.”

Arestată și dusă la o secție de poliție din Moscova

Pavel Cikov, șeful Agora, a declarat că Ovsyannikova a fost arestată și dusă la o secție de poliție din Moscova. Aceasta s-ar putea confrunta cu acuzații în temeiul unei legi împotriva discreditării forțelor armate.

Legea adoptată la Kremlin pe 4 martie consideră ilegale acțiunile publice care vizează discreditarea armatei Rusiei.  Aceeași lege interzice răspândirea de știri „false” sau „diseminarea publică a informațiilor în mod deliberat false despre utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse”. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de până la 15 ani.

Ovsyannikova a înregistrat și un videoclip înainte de incident, care a fost ulterior postat online. Femeia s-a descris ca fiind o angajată a Channel One și a spus că îi este rușine că a lucrat ani de zile la răspândirea propagandei Kremlinului. Ea a spus că tatăl ei este ucrainean, iar mama ei, rusoaică.

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, iar Rusia este țara agresoare. Responsabilitatea pentru această agresiune ține de conștiința unui singur om, iar acel om este Vladimir Putin”, a spus ea. „Acum, întreaga lume s-a îndepărtat de noi, iar următoarele 10 generații ale descendenților noștri nu vor spăla rușinea acestui război ”, a mai spus jurnalista.

Nu în ultimul rând, asemeni președintelui Zelenski, ea i-a îndemnat pe ruși să iasă și să manifeste.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 30 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *