Ce a spus Elena Ceaușescu după ce Nadia Comăneci a luat 10 la Montreal. Discuția a rămas în istorie până astăzi

Ce a spus Elena Ceaușescu după ce Nadia Comăneci a luat 10 la Montreal. Discuția a rămas în istorie până astăzi

Nadia Comăneci a făcut istorie în lumea sportului în anul 1976, atunci când a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Sportiva a fost recompensată de Nicolae Ceaușescu, iar soția lui a avut doar cuvinte de laudă la adresa Nadiei.

Cum au tratat Nicolae și Elena Ceaușesc performanța Nadiei Comăneci de la Jocurile Olimpice

Nadia Comăneci a câștigat 3 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal și a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. La doar 14 ani, Nadia a făcut istorie.

A câștigat medalii de aur la paralele, bârnă și individual compus, reușind să obțină 7 note de 10, dintre care patru la paralele și 3 la bârnă.

În cartea „Nadia și Securitatea”, autorul Stejărel Olaru relatează cum a fost tratată Nadia Comăneci de către autoritățile comuniste, publicând stenograme de la o discuție dintre marii partidului, inclusiv Nicolae și Elena Ceaușescu.

În urma performanțelor sale, Nadia a primit cea mai mare distincție. I s-a oferit prin decret prezidențial titlul de Erou al Muncii Socialiste și medalia de aur Secerea și Ciocanul. Nimeni nu mai primise asemenea aprecieri, la o vârstă atât de fragedă.

De asemenea, Nadia Comăneci a primit din partea lui Nicolae Ceaușescu premiul de 100.000 de lei, chiar dacă restul membrilor din Comitetul Politic Executiv nu au fost de acord.

„Gimnastica făcută de fetele noastre s-a transformat într-o artă”

Iată o partea din dialogul purtat de Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu și membrii partidului, care se regăsește în cartea „Nadia și Securitatea”, de Stejărel Olaru:

Tov. Leonte Răutu (membru al CC, responsabil cu propaganda): Noi am repurtat un succes foarte frumos, iar Nadia Comăneci a fost principala eroină. Nu mi se pare indicat să se confere titlul de Erou al Muncii Socialiste unui copil de 14 ani. Putem să-i acordăm o distincție mare, dar nu erou.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Aici nu este vorba de vârstă, ci de ceea ce a realizat.

Tov. Ilie Verdeț: Lui Diba (n.r. – Vasile Diba, caiacist român medaliat cu aur la Montreal) i-am dat Ordinul Muncii clasa I-a.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Nadia s-a comportat excelent, iar Diba nu este la nivelul ei.

Tov. Elena Ceaușescu: Trebuie să scoatem acest lucru în evidență.

Tov. Ilie Verdeț: Dacă am dat la țărani, la activiști, se poate da și în domeniul sportului. Nimeni nu a luat 6 medalii la Olimpiadă.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Gimnastică făcută de fetele noastre s-a transformat într-o artă.

Tov. Leonte Răutu: Eu m-am referit la caracterul distincției.

Tov. Elena Ceaușescu: Se dă pentru muncă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *