Salata de boeuf reprezintă una dintre cele mai populare rețete din bucătăria tradițională românească. În general, majoritatea gospodinelor respectă un singur tip de rețetă, însă sunt și cazuri în care se mai adaugă sau se mai elimină ingrediente. Află cum poți personaliza salata de boeuf clasică, astfel încât să obții cel mai delicios preparat, potrivit gusturilor tale.
Cele mai întâlnite rețete de salată boeuf
Salata de boeuf este un preparat care conține preponderent legume, în care poți pune carne de orice fel. O poți face, de asemenea, și fără carne sau fără maioneză. Desigur, fiecare își prepară salata după propriile gusturi. În cele ce urmează îți vom prezenta cele mai întâlnite rețete de salată de boeuf, pe care să o prepari de sărbători, ocazii sau când îți e poftă.
Salată boeuf fără carne
În mod obișnuit, salata de bouef conține carne, fie ea de vită sau de pui. Însă, pentru vegetarieni sau persoanele care țin post, există și o variantă de salată fără carne, care este extrem de delicioasă. Iată mai jos ce ingrediente trebuie să pui în salata de post și cum o poți prepara!
Ingrediente:
- 10 cartofi
- 5 morcovi
- albitură (păstârnac, pătrunjel)
- 1 bucată mică de țelină
- 400 grame mazăre
- 1 măr
- maioneză de post
- sare, piper și cimbru după gust
- puțin muștar
- 4-5 castraveți murați (în funcție de gust și de mărimea castraveților)
- 1 gogoșari murați
Mod de preparare:
- Spală cartofii și pune-i la fiert într-o oală mare, alături de morcovi, țelină, albitură și mărul fără coajă, tăiat în bucăți;
- Când s-au răcit, curăță cartofii de coajă, mărunțește-i și taie în bucăți mici și restul legumelor;
- Adaugă mazărea, gogoșarii și castraveții cubulețe, apoi muștarul, sarea, piperul, cimbrul și maioneza de post, după gust;
- Amestecă bine și ornează salata cu măsline și felii de gogoșari sau cum preferi.
Rețetă de salată boeuf românească
Rețeta clasică de salată de boeuf se face cu carne de vită. Iată o rețetă foarte bună, cu un gust deosebit, pe care ar trebui s-o faci nu doar la mesele festive, ci mult mai des.
Ingrediente:
- 1,5 kg cartofi roz
- 500 g morcov
- 500 g castraveți murați
- 1 rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac
- 1/2 rădăcină de țelină mică
- 700 g carne de vită (rasol)
- 1 bucată de os cu măduvă
- 1 lingură de muștar
- 500 g maioneză
- sare, piper și ardei iute
Mod de preparare:
- Pune carnea de vită și osul la fiert într-o oală încăpătoare. Adaugă sare, iar când dă în clocot, aruncă apa, spală oala bine și apoi pune din nou carnea și osul la fiert, împreună cu 1 linguriță cu vârf de sare;
- Adună cu lingura spuma care se formează, apoi adaugă un ardei iute și câteva boabe de piper întregi pentru a da un gust deosebit;
- Lasă carnea să fiarbă pentru 40 -50 de minute până este bine fiartă, apoi scoate carnea și adaugă legumele în această supă: morcovii, țelina, pătrunjelul și cartofii, curățate de coajă;
- Lasă totul la fiert până când sunt bine pătrunse, apoi scoate-le și lasă-le să se răcească, iar în acest timp pregătește maioneza;
- Taie toate legumele și carnea în bucățele mici, adaugă muștarul, sarea și piperul după gust și o parte din maioneză. Restul o folosești pentru ornat. Amestecă ușor toate ingredientele și gustă din când în când pentru a ajunge la gustul dorit.
Salată boeuf moldovenească
Pe lângă legumele obișnuite de la salata tradițională, mai poți adăuga și puțină ceapă pentru un gust mai deosebit. Iată o astfel de rețetă, originară din zona Moldovei:
Ingrediente:
- 700 de grame carne de vită cu os (coaste inferioare, rasol)
- 3 morcovi medii
- 5-6 cartofi medii
- 2 rădăcini de păstârnac
- 1/2 de țelină mic
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 cepe medii
- 100 gr de mazăre boabe (proaspătă, congelată sau din conservă)
- 150 gr de castraveți murați
- 250 gr de maioneză + maioneză pentru decor
- zeama de la 1/2 lămâie
- 50 de grame de muștar
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Pune carnea la fiert într-o oală cu 4 litri de apă rece. Adaugă 1/2 lingură de sare și las-o să dea în clocot. Când începe să se facă spumă, îndepărteaz-o cu grijă până nu se mai formează;
- Adaugă legumele întregi, curățate și spălate, la fel și ceapa, dar fără cartofi. Lasă-le la fiert la foc mic, până când totul este bine pătruns, apoi scoate-le din supă și scurge-le de lichid. Supa o poți strecura și folosi la alte preparate;
- Lasă carnea și legumele fierte să se răcească, iar ceapa o poți arunca, deoarece acum și-a lăsat tot gustul în supă;
- În timpul în care fierbe carnea și zarzavatul, spală bine cartofii întregi și fierbe-i separat, în coajă, până se pătrund ușor cu furculița;
- Fierbe și mazărea separat în apă cu sare, apoi lasă totul să se răcească bine;
- Toacă bine toate ingredientele, amestecă-le și adaugă sare și piper după gust;
- Adaugă maioneza și amestecă. Gustă preparatul și mai adaugă condimente dacă este necesar.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!