Ce alcoolemie îți iese de la o bere. Greșeala majoră pe care o fac mulți șoferi după ce au băut

Ce arată etilotestul la diferite intervale după ce ai băut o bere

Scris de: Daoud Andra

08 Aug. 2023

Ce alcoolemie îți iese de la o bere. Greșeala majoră pe care o fac mulți șoferi după ce au băut

Berea este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice. Are o concentrație relativ mică de alcool, fiind preferată mai ales în sezonul cald. Cu toate acestea, o singură bere este suficientă pentru ca etilotestul să indice un rezultat pozitiv, în cazul în care ești oprit în trafic și testat. Ce alcoolemie îți iese de la o bere, de fapt? Rezultatul s-ar putea să fie surprinzător pentru mulți.

Cât alcool are berea

Berea este o băutură alcoolică obținută prin fermentația a trei elemente: drojdie, malț și hamei. Deși există mai multe sortimente de bere, inclusiv cu arome, nefiltrată sau artizanală, berea este, în general, o băutură cu o concentrație mică de alcool. O bere obișnuită conține 5% alcool, în timp ce berea artizanală și cea nefiltrată au o concentrație puțin mai mare.

Chiar și așa-numita bere fără alcool conține o cantitate mică de alcool. Aceasta se obține prin fierberea berii obișnuite, astfel încât alcoolul să se evapore. Legislația producătorilor de bere fără alcool prevede ca această băutură să nu aibă o concentrație mai mare de 0,5% alcool.

Citește și: Cât alcool are berea fără alcool, de fapt. Puțină lume știe asta

Berea benefică pentru păr
Berea are o concentrație de alcool de 5%

Ce alcoolemie îți iese de la o bere

Fiind o băutură slabă, mulți șoferi au impresia că se pot urca la volan după ce au băut o bere. Atunci când sunt opriți în trafic și testați cu etilotestul, majoritatea șoferilor depistați pozitiv spun că au băut ”doar o bere”. Chiar dacă o bere nu este suficientă pentru ca fapta să se încadreze la infracțiune, ea produce o alcoolemie care se încadrează în categoria contravențiilor.

Citește și: În câte ore iese alcoolul din sânge, de fapt. După cât timp poți să conduci, dacă ai băut. Orice șofer trebuie să știe

Cu toate că procentul de alcool din organism depinde de mai mulți factori, un polițist a făcut un experiment și a vrut să vadă ce alcoolemie are după o bere. Astfel, agentul s-a testat cu aparatul etilotest la intervale diferite de timp după ce a băut o bere de 500 ml. A filmat totul și a publicat experimentul pe internet.

Astfel, la câteva minute după ce a terminat de băut berea, aparatul a indicat o alcoolemie de 0.28 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe măsură ce timpul trece și alcoolul se metabolizează, concentrația scade.

Citește și: În cât timp iese alcoolul din organism la femei și la bărbați. Când te poți urca la volan după ce ai băut

  • La un sfert de oră după ce a băut berea, alcoolemia era de 0.09 mg/l.
  • La o jumătate de oră de la terminarea berii, alcoolemia era de 0.08 mg/l.
  • La 45 de minute după ce a băut berea, alcoolemia era de 0.06 mg/l.
  • După o oră de când a băut berea, alcoolemia era de 0.05 mg/l.

Poți rămâne fără permis din cauza unei beri

Codul Rutier prevede sancțiuni contravenționale pentru șoferii care consumă alcool înainte de a conduce. O alcoolemie de peste 0.04 mg/l duce la reținerea permisului de conducere pentru 3 luni și o amendă de 1.305 lei pentru șoferi. Astfel, dacă te urci la volan la mai puțin de o oră după ce ai băut o bere, riști să rămâi fără permis.

Citește și: Cum se face de fapt șprițul adevărat. Greșeala pe care trebuie neapărat să o eviți, ăsta e secretul gustului perfect

Viteza de metabolizare a alcoolului din sânge depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără:

  • vârsta
  • greutatea
  • sexul
  • tipul de alcool consumat
  • alimentele consumate înainte de a bea alcool

Polițiștii spun că și o cantitate mică de alcool consumat poate influența reflexele și poate încetini viteza de reacție la volan. Din acest motiv, dacă ai băut chiar și un pahar de alcool, nu ar trebui să te urci la volan.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
8.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *