Pisicile sunt unele dintre cele mai dorite animale de companie. Și deși există multe varietăți de mâncare ce i se adresează exclusiv, felina ta mai poate pofti și la ceea ce ai tu în farfurie. Ocazional, mai poți înlocui hrana pisicii, ce trebuie să aibă o valoare nutrițională mare, cu câte o gustare sănătoasă. Înainte de a-ți alinta pisica cu mâncarea pe care o consumi tu în mod obișnuit, trebuie să știi exact ce alimente are voie să mănânce, pentru că unele sunt extrem de periculoase pentru feline și pot provoca chiar decesul acestora.
Atunci când alegi să îi oferi pisicii tale mici gustări, amintește-ți că pisicile sunt carnivore ca specie și au nevoie de proteine pentru a-și menține sănătatea. Chiar dacă pisica ta are voie să consume anumite alimente pe care le mănânci și tu, acestea trebuie să fie doar o gustare ocazională, nu o parte importantă a dietei sale de zi cu zi. Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este vârsta pisicii, mărimea și obiceiurile sale, dacă este activă sau mai leneșă, sterilizată sau nu și dacă are tendința de a se îngrășa în viitor.
Iar după ce afli ce anume ai voie să îi dai pisicii tale să mănânce, trebuie să ai grijă cum o faci. Nu este bine nici să îi dai resturi, pentru că felina ta are nevoie de nutrienții alimentului în cauză în forma lor completă, dar nici foarte des. Poți trata acordarea de alimente ce nu fac parte din mâncarea ei specială ca un premiu. Astfel, îți vei și educa pisica iar satisfacțiile nu vor întârzia să apară.
Pisicile, prin natura lor, sunt animale carnivore. Alimentația acestora trebuie să aibă o bază fundamentală de carne, care să le ofere proteine adecvate și întotdeauna în cantități optime astfel încât să își poată absorbi toți nutrienții. Un animal carnivor nu va refuza niciodată o bucată de carne, însă nu trebuie să îi dai pisicii tale carne crudă. Carnea gătită de pui, vită, curcan și cantități foarte mici de mezeluri fără prea multă grăsime sunt acceptabile ca gustări. Pisica are nevoie de proteinele găsite în carne pentru a avea o inimă sănătoasă. Peștele nu trebuie dat niciodată pisicii în stare crudă și nu în cantități prea mari. O dietă bazată pe conserve de pește pot duce la anemie sau intoxicație cu mercur.
Ovăzul are multe proteine și e ușor de făcut, plus că are o textură pe care pisica ta o va aprecia. Unele feline mănâncă și mamaligă și orez, însă trebuie să aibă o textură fină.
Ouale sunt o sursă bună de proteine, însă trebuie să ai grijă să fie fierte, pentru că cele crude ar putea duce la infecție cu salmonella sau E.coli. Îi poți da pisicii și brânză, dar în cantități foarte mici și doar în situații speciale. Majoritatea pisicilor au intoleranță la lactoză, așa că stomacul lor nu e foarte încântat atunci când vine vorba de lapte proaspăt sau smântână. Brânza, însă, e mai ușor de digerat.
Pisicile nu sunt mari amatoare de legume, dar există și excepții. Dacă felina ta are poftă de legume, poate mânca broccoli fiert, castravete sau sparanghel, dovlecel și chiar și sfeclă. Dacă vrei să îi dai și ceva dulce, poți adăuga și fructe precum pepene galben fără sâmburi, pepene verde, piersici, pere și căpșuni. Acestea vor ajuta pisica sa se răcorească în sezonul cald.
Ai grijă în ce măsură îi oferi pisicii tale astfel de alimente pe care, în mod normal, nu le mănâncă. Fiecare pisică este specială și are nevoi specifice, așa că cel mai indicat este să te consulți cu un medic veterinar înainte de a introduce în alimentația felinei alimente noi, chiar dacă este vorba despre gustări ocazionale.