Postul Crăciunului era foarte important pe vremea bunicilor noastre și la țară, femeile îl țineau cu sfințenie. În timp însă, s-a constatat că ceea ce oamenii respectau cu strictețe privind restricțiile alimentare din post, s-a dovedit, de fapt, a fi foarte sănătos pentru organism. Iată, așadar, ce alimente poți consuma în postul Crăciunului.
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie, în Ajunul de Crăciun. Durata lui este de 40 de zile, iar în această perioadă, regulile bisercești impun o serie de restricții alimentare.
În principiu, restricțiile alimentare privesc orice aliment care provine de la animale. Asta se referă la orice fel de carne sau produse din carne inclusiv mezeluri, pate sau pastă de carne. De asemenea, sunt interzise ouăle și produsele ce conțin ouă, precum și lactatele. Practic, niciun aliment care provine de la animal nu este permis în această perioadă.
Însă în unele zile ale postului este „dezlegare la pește”, adică este permis a se consuma pește și produse alimentare înrudite.
Deși este o cutumă bisericească, în realitate, are un efect benefic asupra corpului. Oganismul are, astfel, ocazia unei detoxifieri, a unei regenerări.
Atenție însă, atunci când reîncepem să consumăm alimentele de origine animală. Este deja un lucru foarte cunoscut că în noaptea de Ajun, oamenii fac excese, iar după o perioadă de 40 de zile de post și alimentație restrictivă, un exces te va trimite diect la Camera de gardă, cu indigestie și, eventual, o criză biliară.
Așadar, ce alimente poți consuma în postul Crăciunului, fără să îți faci rău. Este vorba despre fructe și legume, pe care le poi găti în diferite feluri sau char deserturi delicioase.
Însă medicii mai atrag atenția că lipsa produselor de origine animală ne-ar putea lipsi de proteină, care este extrem de importantă în funcționarea organismului. Pentru a nu ajunge la probleme de sănătate, putem înlocui proteina animală cu cea vegetală. Pe aceasta o putem obține din ciuperci, fasole, linte, soia etc.
Alte alimente permise ce pot fi preparate în diferite forme sunt mazărea, varza sau cartofii.
De asemenea, pentru un desert dulce putem folosi curmalele sau fructele uscate, smochine, prune etc.
Mai mult, oricine ține post, ar trebui să profite de zilele în care este dezlegare la pește, pentru a se bucura de proteina animală pe care o pot obține astfel. Iată, așadar, ce alimente poți consuma în postul Crăciunului, care să-ți favorizeze sănătatea generală.