La achiziția unei mașini noi sau a uneia second-hand legea din România impune încheierea unei polițe RCA, document fără de care nu se poate întocmi dosarul de înmatriculare. Șoferii care nu au asigurarea auto obligatorie valabilă riscă amenzi usturătoare la un simplu control de rutină, dar și alte sancțiuni. Care este valoarea amenzii în această situație.
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România. RCA este un contract care se încheie între proprietarul unui autovehicul și o companie de asigurări, pentru a-l proteja pe cel vinovat în cazul unui accident de plata daunelor survenite, dar și pentru a garanta că cel păgubit va beneficia de o reparare a prejudiciului material sau moral suferit.
În cazul în care un șofer este oprit de poliție pentru un control de rutină, i se va cere certificatul de înmatriculare, cartea de identitate, permisul de conducere, dar și polița RCA. Cei care nu au asigurarea auto obligatorie valabilă riscă amenzi, precum și alte sancțiuni, conform Codului Rutier 2023.
Amenda care se percepe în cazul în care polița RCA nu este valabilă, este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, șoferul va rămăne și fără certificatul de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.
Asigurarea RCA se încheie atunci când proprietarul înscrie un autovehicul în circulație sau odată ce polița curentă a expirat.
Astfel, asigurarea se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între 1-12 luni. La reînnoirea poliței, se poate opta pentru o perioadă de valabilitate de 6-12 luni. După obținerea numerelor de înmatriculare este necesar să anunți asiguratorul, astfel încât acestea să fie trecute în poliță.
Cei care vor să verifice dacă polița RCA mai este valabilă, pot face acest lucru online pe site-ul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, precum și pe site-ul Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA). Situația în care se află mașina poate fi aflată introducând seria de șasiu sau numărul de înmatriculare.
Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către poliţie sau a documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA, după caz. Prin excepţie, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA.
Prețurile polițelor RCA au fost plafonate, de astăzi, 11 aprilie, timp de șase luni, după falimentul Euroins, iar costurile sunt între 1.000 lei și 1.500 lei, în funcșie de autoturismul deținut.