Legislația rutieră din România prevede clar că purtarea centurii de siguranță este obligatorie atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți pasageri din autovehicul, indiferent că vorbim de cel de pe locul din dreapta conducătorului auto sau cei aflați pe bancheta din spate. Iată ce amendă riști dacă nu poți centura de siguranță.
Amenzile pentru încălcarea regulilor prevăzute în Codul Rutier se calculează în funcție de salariul minim pe economie. În 2023, punctul de amendă se menține la 145 de lei, deși în mod normal ar fi trebuit să fie 300 de lei, după creșterea salariului minim în luna ianuarie de la 2.550 de lei până 3.000 de lei. Astfel, punctul de amendă a fost plafonat la valoarea din 2017.
În ceea ce privește centura de siguranță, atât conducătorul autovehiculului, cât și ceilalți pasageri aflați în mașină, incluzându-i aici și pe cei aflați pe bancheta din spate, sunt obligați să o poarte. În caz contrar, se pot alege cu amenzi usturătoare.
Reprezentanții Brigăzii Rutiere au explicat într-un un scurt videoclip postat pe pagina Facebook a Ministerului Afacerilor Interne care sunt sancțiunile la care se expun cei care nu respectă legea.
„Dacă ești pasager într-un autovehicul, centura de siguranță nu este opțională. Purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru pasagerii de pe bancheta din spate, la fel cum este pentru pasagerul de pe locul din dreapta față și pentru șofer. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 290 de leiși 435 de lei, amendă pe care o rimește pasagerul, nu șoferul.”, transmite Poliția.
Potrivit legislației rutiere, șoferii care ajung la 15 puncte de penalizare nu vor mai conduce 30 de zile întrucât li se suspendă permisul. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-au primit. În Codul Rutier sunt prevăzute cinci clase de sancțiuni pentru șoferi.
Citește și: Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului. Lista completă
De asemenea, șoferii pot fi amendați și dacă circulă nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h mai mică decât limita minimă impusă de lege. În acest caz, amenda este de 2-3 puncte-amendă, adică 290 sau 435 lei.