A sosit vremea concediilor, iar cele mai populare destinații străine printre români îi așteaptă pe șoferi cu adevărate capcane pe drum. Iată ce poți risca dacă mergi cu mașina în vacanță și încalci regulile. Este posibil chiar să rămâi fără mașină.
Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croația sunt printre cele mai vizitate destinații turistice de către români în sezonul estival. Fiecare dintre aceste țări are particularitățile sale atunci când vine vorba de circulația pe drumurile publice.
Să le luăm pe rând:
În Republica Elenă, poate cea mai căutată destinație de către conaționalii noștri, sunt aproximativ aceleași reguli de circulație ca în țara noastră. Sancțiunile, de asemenea, sunt similare cu cele întâlnite la noi, doar că există și sancțiuni complementare care îți pot strica vacanța.
În funcție de gravitatea faptei și regulile pe care le-ai încălcat, în Grecia ți se poate confisca mașina pentru o perioadă cuprinsă între 20 și 60 de zile.
”Dacă facem o parcare neregulamentară într-un loc care nu este amenajat pentru așa ceva, în afara sancțiunii, care este între 30 și 70 de euro, vom fi în situația de a ni se reține autovehiculul pentru 20 de zile”, explică Adrian Lazăr, consultant transporturi rutiere, potrivit Antena3.
Citește și: Greșelile pentru care rămâi fără permis în Grecia. Lista completă
În ceea ce privește țara vecină, o particularitate specifică acesteia este că dacă șoferii sunt depistați fără vinietă, nu se aplică direct amendă, ci aceștia pot plăti mai întâi o taxă de conciliere.
”Prima dată se aplică o taxă de conciliere. Dacă ne asumăm obligația de a părăsi teritoriul Bulgariei în acea zi, în care am fost opriți la control, vom primi o sancțiune foarte mică, aproximativ de două ori valoarea vinietei respective”, explică Adrian Lazăr.
De asemenea, un aspect foarte important pe care trebuie să îl știi este că, așa cum este și la noi, în Bulgaria, toți pasagerii mașinii tebuie să poarte centură de siguranță.
Turcia este o țară musulmană, conservatoare, ai cărei locuitori sunt profund naționaliști. De aceea, specialiștii în turism recomandă ca atunci când vizitezi Turcia să ții cont de obiceiurile locale, tradiția religioasă și să ai o bună conduită pe stradă sau la masă.
Totodată, turcii au și anumite particularități în ceea ce privește circulația pe drumurile pulice.
”Atunci când plecăm în Turcia, regulile sunt foarte importante. Se aplică o ștampilă, de către autoritatea de frontieră, pe care se completează și numărul de înmatriculare al vehiculului. Există obligația ca, la ieșirea din Turcia, când se încheie sejurul, să iasă același conducător auto cu același autovehicul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, controalele de frontieră inițial nu o să permită ieșirea”, mai spune consultantul în transporturi rutiere.
În plus, există și alte reguli speciale de care trebuie să ții cont ca șofer în Turcia.
Aici, regulie sunt și mai stricte. Potrivit specialistului, în Croația este interzisă introducerea pe teritoriul țării a produselor din carne și lactatelor.
”Ar trebui luată în serios această regulă, și să nu le aveți la dumneavoastră, pentru că veți avea parte de un control la frontieră îndelungat”, a precizat consultatul.