Apa joacă un rol esențial în sănătatea organismului nostru, iar experții recomandă o hidratare optimă pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, pe rafturile magazinelor există numeroase tipuri de apă, fiecare cu proprietăți diferite. Într-un interviu recent, specialistul în micro-nutriție Adrian Vornicu a explicat care este cea mai potrivită apă pentru consum și de ce ar trebui să fim atenți la compoziția acesteia.
Adrian Vornicu subliniază faptul că apa este mult mai prezentă în corpul nostru decât credem. Deși se spune că suntem alcătuiți în proporție de 75-80% din apă, specialistul afirmă că, din punct de vedere numeric al moleculelor, acest procent este de fapt de 99%.
„Aș începe prin a prezenta altfel o formulă care circulă foarte mult. Se spune că suntem 75-80% apă. De fapt, suntem 99%. Și o să explic de ce. Când se spune că suntem 75% se privește doar aspectul volumetric al moleculelor, nu cel numeric”, a explicat Adrian Vornicu în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”.
De asemenea, specialistul a evidențiat rolul esențial al apei în dezvoltarea fătului, subliniind că viața umană ia naștere într-un mediu apos.
„Viața apare în apă. Fătul se naște într-o piscină salină, care este lichidul amniotic. Apare în acea apă salină. Și atunci de aici această recomandare pe care eu nu o înțeleg și nici nu vreau acum să o critic prea mult: copiii mici să nu mănânce sare până la doi ani. Dar el iese dintr-o piscină salină, unde în ultimele luni de viață bea lichidul amniotic”, a declarat acesta.
Pe piață există numeroase tipuri de apă, dar nu toate sunt la fel de benefice pentru organism. Adrian Vornicu recomandă să acordăm o atenție deosebită unui indicator esențial de pe etichetele sticlelor de apă: reziduul sec la 180 de grade. Acesta reprezintă cantitatea de substanțe solide care rămân după evaporarea unui litru de apă la temperatura de 180°C.
„Fiecare sticlă de apă plată are o marcă și spune așa: reziduul sec la 180 de grade și apoi ai o cifră cu miligrame. Ce înseamnă asta? Este luat un litru de apă, este pus la fiert și când se evaporă rămân niște reziduuri pe fundul vasului și ele sunt cântărite. Atunci constatăm că din tot acel litru după ce a fiert a mai rămas 100 miligrame”, explică specialistul.
În ceea ce privește alegerea ideală, Vornicu recomandă consumul de apă cu un reziduu sec mai mic de 100 mg/l între mese. Acesta susține că persoanele care trăiesc în zone alpine, unde apa de izvor este foarte pură, se bucură de o viață mai lungă și sănătoasă.
„Eu recomand, din ceea ce am studiat și învățat, să se bea între mese o apă cu reziduul sub 100. Și aici, dacă ne uităm puțin la cele mai longevive categorii de persoane, în general sunt cei din zonele alpine, unde munții oferă apă foarte pură”, precizează specialistul.
În schimb, la masă se poate consuma apă minerală, dar cu moderație și la momentul potrivit.
„O apă sub 100 pentru apa dintre mese, iar la masă putem să bem o apă minerală, cu jumătate de oră înainte de masă”, mai spune Adrian Vornicu.
Apa nu doar că hidratează organismul, dar contribuie și la funcționarea optimă a organelor și eliminarea toxinelor. Un consum adecvat de apă pură ajută la menținerea sănătății rinichilor, digestiei și chiar a pielii. Alegerea unei ape cu un conținut scăzut de reziduuri ajută la evitarea acumulării de minerale inutile în organism și sprijină un metabolism sănătos.
Așadar, pentru o hidratare corectă, este esențial să citim eticheta înainte de a cumpăra apa îmbuteliată și să alegem una cât mai pură, cu un reziduu sec redus. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung, contribuind la un stil de viață echilibrat și armonios.