Dorința regelui Charles al III-lea, care va fi încoronat sâmbătă, 6 mai, a fost ca ceremonia să fie mai puțin opulentă decât precedentele. Din acest motiv, Palatul Buckingham a impus un cod vestimentar ceva mai lejer față de încoronările obișnuite. Iată ce li s-a interzis invitaților să poarte la acest eveniment istoric.
Încoronarea regelui Charles va avea loc în fața a 2.000 de invitați. O ceremonie mai puțin fastuoasă față de cea a mamei sale, regina Elsisabeta a II-a, la a cărei încoronare au participat peste 8.000 de invitați.
Acum, fiul cel mare al regretatei suverane onorează tradiția și urcă oficial pe tron, dar abordarea sa cu privire la ceremonie va fi una mai modernă. Numărul restrâns de invitați vine și ca urmare a posibilității tehnologice de a transmite ceremonia. Datorită dispozitivelor moderne, se preconizează că încoronarea regelui Charles al III-lea va fi cea mai urmărită din istorie, fiind totodată și primul astfel de eveniment transmis în direct.
Încoronarea e o formalitate simbolică și are loc, de obicei, la câteva luni după moartea monarhului precedent. Mulți s-au întrebat care este motivul pentru care este organizată atât de târziu. Ei bine, încoronarea este considerată un motiv de bucurie și ar fi nepotrivit să fie înfăptuită cât timp se ține doliu pentru moartea precedentului suveran.
Slujba va fi oficiată de arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane și va dura aproximativ o oră.
Pentru încoronarea regelui Charles al III-lea, Palatul Buckingham a impus un cod vestimentar ceva mai puțin pompos față de alte evenimente similare. Membrilor Camerei lorzilor li s-a transmis să nu mai poarte hainele tradiționale din catifea și hermină. În schimb, pot adopta o ținută business sau îmbrăcămintea stadndard purtată la deschiderea Parlamentului.
În ceea ce-i priveşte pe oaspeții obișnuiți, femeile vor purta o „rochie de zi”, iar bărbații așa-numitul „morning coat”, un costum sau chiar uniformă militară. Atât femeilor cât și bărbaților li se permite inclusiv „îmbrăcămintea națională de sărbătoare”, precum și decorațiile militare sau de stat.
Nici pălăriile nu vor mai fi obligatorii, deși la astfel de ocazii doamnele obișnuiesc să se întreacă în a purta aceste accesorii fascinante.
Potrivit regulilor și cutumelor regale, de pe lista cu accesorii pe care le poartă membrii familiei regale nu lipsesc coroanele și tiarele, în funcție de rang. Dar în ciuda faptului că Charles a solicitat o mai mare discreție, doamnele rămân atașate ideii de a-și etala podoabele. Iar Kate Middleton, ca următoare regină consoartă, adoră această tradiție regală.