Ce carne nu e indicat să punem pe grătar. Mulți o consumăm așa

Ce carne nu e indicat să punem pe grătar. Mulți o consumăm așa

Grătarul este o tradiție îndrăgită de foarte mulți români, fie că e vorba de o ieșire la iarbă verde, o petrecere de weekend cu prietenii sau o simplă cină în aer liber. Totuși, deși gustul mâncărurilor preparate pe grătar este savuros, există câteva tipuri de carne care nu sunt recomandate pentru acest mod de preparare. Alegerea greșită a cărnii și tehnica neadecvată de gătit pot duce la efecte negative asupra sănătății.

Ce carne nu ar trebui să punem pe grătar

Vom explora în continuare ce tipuri de carne trebuie evitate atunci când vine vorba de grătar și de ce este important să fim atenți la modul de pregătire al acesteia.

Carnea procesată: cârnați, șuncă și salam

Primul tip de carne pe care ar trebui să-l evităm pe grătar este carnea procesată, cum ar fi cârnații, șunca, baconul și salamul. Deși multe persoane consideră cârnații sau micii ca fiind delicatese de grătar, există mai multe motive pentru care acestea nu sunt recomandate pentru acest tip de preparare.

Carnea procesată conține adesea aditivi și conservanți care, atunci când sunt expuși la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi cele de pe grătar, pot produce compuși chimici nocivi. Nitriții și nitrații, care sunt folosiți pentru a conserva și a da culoare carnii procesate, se pot transforma în nitrozamine atunci când sunt încălziți la temperaturi înalte. Nitrozaminele sunt substanțe cancerigene care pot crește riscul de cancer la stomac și colon.

Carnea de porc grasă

Un alt tip de carne care nu este recomandat pentru grătar este carnea de porc cu un conținut ridicat de grăsime. Deși este adevărat că mulți preferă carnea de porc pentru savoarea ei, grăsimea în exces poate provoca probleme serioase atunci când este gătită pe grătar. Grăsimea se topește și picură pe cărbuni, generând fum care conține hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Acestea sunt compuși cancerigeni care se pot lipi de suprafața cărnii și, astfel, pot fi ingerați.

Citește și: Ce poți face cu carnea rămasă de la grătar? 10 idei cu rețete geniale

Un alt efect negativ este acela că, din cauza grăsimii care se scurge pe cărbuni, pot apărea flăcări mari care ard carnea rapid, formând compuși numiți amine heterociclice (AHC). Studiile arată că acești compuși sunt asociați cu un risc crescut de cancer colorectal și pancreatic.

Pentru a reduce aceste riscuri, experții recomandă îndepărtarea excesului de grăsime de pe bucățile de carne înainte de a le pune pe grătar și gătirea la temperaturi mai joase pentru o perioadă mai lungă de timp.

Carnea de pui cu pielea lăsată

Mulți preferă să lase pielea pe carnea de pui atunci când o pun pe grătar, crezând că aceasta va rămâne mai suculentă. Deși e adevărat că pielea poate păstra suculența cărnii, ea conține o cantitate mare de grăsime, care se va scurge și va genera același tip de fum periculos descris mai sus. Mai mult decât atât, pielea ar putea să ardă, formând compuși toxici.

Pentru a evita acest lucru, este recomandat să scoateți pielea puiului înainte de a-l găti pe grătar sau să o adăugați doar după ce puiul este deja gătit, pentru a-i oferi gustul specific, fără a fi expus la temperaturi foarte înalte.

Carnea marinată cu adaos mare de zahăr

Marinatele sunt adesea folosite pentru a conferi aromă cărnii înainte de a fi gătită, însă este important să fim atenți la ingredientele folosite. Marinatele care conțin o cantitate mare de zahăr nu sunt recomandate pentru grătar. Zahărul se caramelizează rapid la temperaturi înalte și poate arde, formând compuși dăunători sănătății. În plus, arderea zahărului poate altera și gustul cărnii, făcând-o să fie amară și uscată.

Dacă doriți să folosiți marinată, alegeți ingrediente mai sănătoase, cum ar fi ierburi aromatice, lămâie, ulei de măsline sau condimente fără zahăr adăugat. Dacă totuși vreți să adăugați un strop de dulceață, folosiți miere sau sirop de arțar, dar adăugați-le la finalul gătirii, pentru a evita arderea.

Carnea veche sau păstrată incorect

Ultimul aspect de care trebuie să ținem cont când vine vorba de carne pentru grătar este prospețimea. Carnea veche sau păstrată incorect poate dezvolta bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, E. coli sau Listeria, care pot provoca intoxicații alimentare grave. Temperaturile ridicate de pe grătar nu sunt întotdeauna suficiente pentru a ucide toate bacteriile dacă carnea este deja infestată.

Pentru a preveni aceste probleme, asigurați-vă că folosiți carne proaspătă și că o păstrați la temperaturi adecvate înainte de gătire. De asemenea, este important să evitați lăsarea cărnii neacoperite la soare sau în afara frigiderului pentru perioade lungi de timp, deoarece acest lucru poate accelera dezvoltarea bacteriilor.

„Toate studiile au arătat că există un potențial pericol, atunci când vorbim de consum în exces de carne roșie procesată. Asta înseamnă mezeluri obținute din porc, vită. Acea carne care se digeră mai greu. Tot studiile au arătat că grătarul, făcut în mod nepotrivit și consumat în mod constant, adică prin contactul direct al cărnii flacăra sau cu metalul, duce ca starea noastră de sănătate să fie afectată. Grătarul e potrivit pentru socializare, dar nu sănătos pe termen lung, dacă pe grătar punem carne roșie”, a spus Dr. Florin Ioan Bălănică, în cadrul emisiunii Pastile de Frumusețe, potrivit Spectacola.ro.

Citește și: De ce să freci grătarul cu ceapă înainte de a pune carnea? Trucurile bucătarului pentru o friptură perfectă

Alternative sănătoase pentru grătar

Chiar dacă anumite tipuri de carne nu sunt recomandate pentru grătar, există și alternative sănătoase care pot transforma orice masă la grătar într-o experiență delicioasă și sigură. Puteți opta pentru:

  • Carne de pui fără piele sau piept de curcan, care au un conținut mai scăzut de grăsime și se gătesc rapid pe grătar.
  • Pește, cum ar fi somonul sau păstrăvul, care conține acizi grași Omega-3 benefici pentru inimă.
  • Legume la grătar, cum ar fi vinetele, dovleceii, ardeii sau ciupercile, care sunt o alegere excelentă pentru cei care doresc să reducă consumul de carne, dar să se bucure de aromele unice ale grătarului.

Grătarul poate fi o modalitate excelentă de a găti și de a petrece timp cu familia și prietenii, dar este esențial să fim atenți la tipurile de carne pe care le folosim și la modul în care o pregătim. Evitând carnea procesată, carnea grasă sau marinatele cu mult zahăr, putem reduce riscurile și ne putem bucura de o masă savuroasă și sănătoasă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *