Ce citim în 2022. Top 10 cărţi pe care nu trebuie să le ratezi anul acesta

Ce citim în 2022. Ți-am pregătit un top cu 10 cărți pe care trebuie să le pui pe lista ta de lectură din acest an.
Ce citim în 2022. Top 10 cărţi pe care nu trebuie să le ratezi anul acesta

Ce citim în 2022? Dacă una dintre rezoluțiile tale din acest an este să citești mai mult, iată o listă cu 10 romane captivante. Aceste cărți te vor face să zâmbești și să experimentezi cele mai puternice emoții, astfel încât nu vei vrea să le mai lași din mână.

“Undă verde”, de Matthew McConaughey

Așa cum o denumește și autorul, “Undă verde” este “o poveste a vieții mele de pâna acum… o scrisoare de dragoste. Adresata vietii”. Cartea adună primii 50 de ani din viața lui Matthew McConaughey, care povestește cu umor sau pe alocuri trist despre momentele marcante din viața lui.

 

“Violeta”, de Isabel Allende

Isabel Allende este una dintre cele mai apreciate scriitoare a lumii latino-americane. Ultimul roman al scriitoarei, a fost lansat pe 25 ianuarie și este scris sub forma unei scrisori către o persoană dragă. Acțiunea se petrece în jurul Violetei del Valle, care este martora unor provocări economice deosebite și a ideologiilor nefaste. Aceasta luptă cu o forță impresionantă pentru drepturile ei și pentru a supraviețui. Rememorează cele mai importante momente pe care le-a trait într-o scrisoare adresată celei mai drage persoane din viața ei.

Ce citim în 2022 – “Copiii de pe Volga”, de Guzel Iahina

Romanul vorbește despre coloniile germane de pe Volga și despre lumea aparte și vibrantă de altă dată, care în prezent s-a pierdut în negura timpului. “Dar este și o poveste despre cum poate o mare dragoste să nască spaime în sufletul nostru și totodată să ne ajute să le depășim.” Profesorul Iakob Ivanovici dintr-un sat german de pe Volga, duce un trai banal. Totul se schimbă când este chemat să-i predea lecții Klarei, o tânără fragilă și timidă, fiica unui personaj straniu Udp Grimm.

“Femeia oracol”, de Margaret Atwood

Joan Foster este eroina romanului “Femeia oracol”, al lui Margaret Atwood. Obeză în adoescență, criticată constant de mama ei, decide să fugă din Canada în Anglia, unde își redescoperă plăcerea de a scrie. Aceasta devine autoare de romane de amor ieftine, însă odată ce scrierile ei devin bestseller, Joan se simte depășită de valul popularității. În încercarea eșuată de a jongla cu mariajul ei gata să se destrame, cu celebritatea și cu o aventură nesăbuită, decide să își însceneze moartea și fuge în Italia.

Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare”, de Suzanne Collins

Pentru fanii seriei “Jocurile Foamei”, Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare” este o carte care nu trebuie să lipsească din bibliotecă. Romanul ni-l aduce în prim plan pe Coriolanus Snow, aflat la sfârșitul licelului. Este pregătit să preia controlul și dornic să readucă numele Snow în gloria de altă data. Inteligent și rebel, Coriolanus este un adolescent atins de dragostea adolescentină dar și de responsabilitate.

 Ce citim în 2022 – “Quichotte”, de Salman Rushdie

Este al paisprezecelea roman scris de Salman Rushdie, inspirat de romanul clasic Don Quijote al lui Miguel de Cervantes. Quichotte este o metaficțiune care spune povestea unui indio-american necăjit care călătorește prin America în căutarea unei celebrități de televiziune de care a devenit obsedat. Protagonistul este un scriitor de origine indiană care trăiește în America și este un autor al mai multor thrillere de spionaj nereușite.

“Aceeași mare”, de Amos Oz

Aceeași mare este cea mai aventuroasă și inventiva carte a lui Amos Oz, un roman de o frumusețe lirică aparte. Romanul îi ilustrează pe Albert de vârstă mijlocie, soția sa, pe care a pierdut-o din cauza cancerului, fiul său risipitor, care rătăcește pe munții Tibetului sperând să se regăsească. Un personaj important este și tânăra iubită a fiului său, de care Albert se îndrăgostește. Un vis febril de haos și ordine, dragoste și erotism, loialitate și trădare.

“Iernile sufletului”, de Katherine May

Iarna este un anotimp în rece și friguros. Este o perioadă de nerăbdare în viață când ești rupt de lume, te simți respins, marginit, blocat de la progres sau aruncat în rolul unui străin. Katherine May povestește propria călătorie de un an prin iarnă, declanșată de o boală bruscă în familia ei care a cufundat-o într-o perioadă de incertitudine și izolare. Când își simte viața tot mai înghețată, ea reușește să găsească putere și inspirație din experiențele incredibile de iernare ale altora.

Ce citim în 2022 – “Zahăr ars”, de Avni Doshi

“Zahăr ars” este o poveste de dragoste și o poveste despre trădare. Dar nu între îndrăgostiți, ci între mamă și fiică. Romanul  desface șnurul alunecos și sufocant al memoriei și al mitului care leagă două femei împreună, dezactivându-le la nesfârșit. În tinerețe, Tara era sălbatică. Ea și-a abandonat căsnicia fără dragoste pentru a se alătura unui ashram. A îndurat o scurtă perioadă ca cerșetoare și și-a petrecut ani de zile urmărind un artist dezordonat și fără adăpost. Acum uită lucruri, este dezorientată iar fiica ei mare se confruntă cu sarcina de a avea grijă de o femeie care nu a avut niciodată grijă de ea.

“Atomic Habits”, de James Clear

Obiceiurile proaste se repetă nu pentru că nu vrei să te schimbi, ci pentru că ai sistemul greșit de schimbare. Aceasta este una dintre filozofiile de bază ale obiceiurilor atomice: nu te ridici la nivelul obiectivelor tale. Cazi la nivelul sistemelor tale. În această carte, veți obține un plan dovedit care te poate duce la noi culmi. Atomic Habits este cel mai cuprinzător și practic ghid despre cum poți crea obiceiuri bune, cum să le distrugi pe cele proaste și cum să te îmbunătățești cu 1% în fiecare zi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *