Varza murată reprezintă o adevărată delicatesă în orice bucătărie! Pentru a o prepara există foarte multe rețete, unele mai vechi, altele adaptate vremurilor, însă micile trucuri din bătrâni n-au fost uitate. Astfel, cu ajutorul lor poate fi obținută o varză murată cu un gust deosebit. Iată mai jos ce condimente se pun în butoiul cu varză murată pentru ca aceasta să fie perfectă atât pentru sarmale, cât și pentru varză călită sau o salată.
Un sfat foarte important din partea celor care se pricep foarte bine la pregătirea murăturilor este ca în butoiul cu varză murată să fie pusă și o mână de orez, hrean, o gutuie sau un știulete de porumb. Iată mai jos sfaturi importante pentru o varză murată de excepție.
”La rețeta de varză în Moldova se pune sfeclă roșie, ardei iuți, hrean, 3-4 ardei grași verzi, porumb, 3-4 mere verzi, sare și apă. Pitrocitul este cel mai important măcar odată pe săptămână”, este rețeta gospodinei Vasile Elena, potrivit food-retail.agrointel.ro.
O altă gospodină spune că trebuie pus doar cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul ajută ca varza murată să nu facă mucegai și floare deasupra. De asemenea, menționează că nu trebuie uitată sarea grunjoasă, o cană la fiecare 10 litri de apă caldă. Se amestecă bine ca să se topească sarea și se adaugă peste varză până când aceasta este acoperită. Hreanul ajută varza și să se mențină tare multe luni.
Dacă merele și gutuile colorează zeama de varză, orezul ajută și el datorită bacteriilor lactice de pe boabe.
”Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, spune Iosif Kiss, potrivit sursei citate.
Înainte de a începe să pui totul în butoi spală bine șase rădăcini de hrean și opt crenguțe de mărar uscat. Aceste două ingrediente trebuie puse atât la mijlocul procesului, cât și la final, înainte de a fi turnată saramura. Astfel aroma lor va fi peste tot. Specialiștii recomandă ca hreanul să fie tăiat bastonașe fine pentru a ajunge în tot butoiul. El oferă un gust înțepător și ușor picant, dar ajută și ca varza să nu prindă floare. Ulterior, butoiul trebuie să stea într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.