Transpirația este un proces fiziologic firesc, prin care oganismul elimină toxinele, cu ajutorul glandelor sudoripare. Atunci când transpirația este în exces, devine o problemă supărătoare și mulți oameni încearcă să o combată, cu ajutorul unor produse specifice. Ce conțin antiperspirantele de pe piață, care este diferența dintre ele și deodorante și care este alternativa naturală.
Transpirația în exces reprezintă o problemă pentru cei care se confruntă cu ea. De cele mai multe ori, aceasta are cauze interne, însă mulți oameni tratează problema doar la exterior. O activitate intensă a glandelor sudoripare poate fi rezultatul unui dezechilibru hormonal, de exemplu. Cea mai la îndemână metodă de a combate problema este aplicarea unui antiperspirant eficient.
Spre deosebire de deodorante, care doar maschează mirosul transpirației, antiperspirantele sunt produse cosmetice care inhibă activitatea glandelor sudoripare. Atunci când cumperi un astfel de produs, trebuie să citești cu atenție eticheta, pentru că majoritatea conțin aluminiu. Acesta este, de fapt, ingredientul activ datorită căruia nu mai transpirăm. Există însă situații în care acesta ne face mai mult rău decât bine, iar un medic dermatolog explică cum ar trebui să alegem corect antiperspirantul.
„Pentru o piele sensibilă e nevoie să utilizăm un antiperspirant special dedicat. Aici avem o gamă variată în farmacii, din categoria dermato-cosmeticelor speciale pentru această piele sensibilă. Problema apare atunci când avem și pielea sensibilă și transpirăm și în exces. Există dermato-cosmetice care pot controla transpirația excesivă, în siguranță.”, a spus Amalia Anghel, medic dermatolog, într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Nu doar aluminiul din compoziție poate duce la probleme ale pielii, ci există și alte ingrediente cu potențial iritant. Alcoolul, parfumul, parabenii ar trebui, de asemenea, evitate dacă ai pielea sensibilă.
Există însă o variantă naturală și sigură pentru a combate transpirația în exces, fără a aplica ingrediente iritante sau toxice. Este vorba despre piatra de alaun, un ingredient activ natural, blând cu pielea și foarte eficient. Acesta se găsește în mai multe tipuri de antiperspirante, iar medicul dermatolog confirmă faptul că este o variantă sigură pentru piele.
„Pot ajuta (n.r. produsele pe bază de piatră de alaun) și riscul de reacții adverse este redus, nu spun absent, dar pot ajuta într-adevăr pentru transpirația excesivă. Ne vom adapta nevoilor noastre, tipului de piele și vom urmări reacțiile care apar pentru că cel mai frecvent ele sunt simple, limitate la nivelul pielii.”, a mai explicat specialista.