Capsulele de detergent sunt extrem de populare printre gospodine, dar nu multă lume știe ce conțin ele de fapt. Experții consideră că aceste produse, care ajută la spălarea hainelor, sunt extrem de nocive pentru mediul înconjurător. Ele pun în pericol sănătatea oamenilor. Deși inițial se credea că nu sunt nocive, studiile recente arată că acestea nu sunt complet biodegradabile și pot pătrunde în sistemele noastre de apă.
Capsulele folosite la spălatul hainelor sunt compuse din detergent și o membrană protectoare. Pentru experți este îngrijorătoare substanța din pelicula capsulelor. Potrivit reprezentanților unui ONG și ai unei campanii care produce produse de curățare ecologice pelicula Blueland e 100% biodegradabilă în apă.
În schimb, membrana de plastic care acoperă capsulele nu este ecomplet biodegradabilă. Coform experților, aceasta conține PVA, o substanță folosită, de regulă, în industria textilelor, compusă din anumite substanțe chimice care se elimină doar în anumite condiții.
Biodegradarea completă a substanței PVA necesită prezența anumitor specii, dar și anumite concentrații de microorganisme. Cantitatea de PVA netratat poate pătrunde în resursele de apă subterană și în sistemele de apă și pot contamina lanțul alimentar uman, potrivit unei analize a literaturii de specialitate realizată de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona și de organizația non-profit Plastic Oceans International din California, scrie Forbes.
PVA înseamnă alcool polivinilic, care este folosit pentru a crea dozele, eliberând exact cantitatea potrivită de detergent.
„Timpul necesar pentru ca obiectele din plastic mai mari (macroplastice) să se descompună în microplastice (mai puțin de 5 mm) este destul de mare. În momentul în care aceste capsule sunt introduse în apă, ele se solubilizează într-o soluție de plastic”, spune Charles Rolsky, doctor și coautor al studiului.
”Această soluție de plastic poate trece cu ușurință prin tratarea convențională a apei și în ecosistemele de dincolo. Din aceste motive, poluarea cauzată de aceste capsule de detergent este un motiv de îngrijorare.”
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în Statele Unite, până la 75% din PVA din dozele de detergent rămâne netratat. Acest lucru însemană că peste 8.000 de tone pe an ajung în mediul înconjurător.
Studiile au indicat potențialele efecte nocive pe care alcoolul polivinilic le poate avea asupra mediului, inclusiv atragerea metalelor grele și interferența cu randamentul culturilor, spune Rolsky.
„Pe scurt, PVA are potențialul de a pătrunde în resursele noastre de apă subterană și de a intra în sistemele noastre de apă și are nevoie de cercetări suplimentare.”