Cartofii congelați sunt mereu o soluție la îndemână de a face ceva de mâncare pentru persoanele care nu au timp să gătească. Sun gata extrem de repede și au un gust delicios. Dar avantajele lor se opresc aici, deoarece calitatea lor nutrițională lasă de dorit. Iată ce conțin cartofii congelați, de fapt.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cartofii prăjiți congelați sunt compuși din următoarele ingrediente de bază: cartofi (ale căror operațiuni de prelucrare și prăjire ar trebui să fie suficiente pentru a asigura o stabilitate adecvată a culorii și aromei în timpul ciclurilor normale de comercializare), uleiuri și grăsimi comestibile.
La acestea se adaugă și unele ingrediente opționale precum zaharuri (zaharoză, zahăr invertit, dextroză, fructoză, sirop de glucoză și sirop de glucoză deshidratat), sare (clorură de sodiu) și condimente, cum ar fi mirodenii și ierburi aromatice.
Cu toate acestea, potrivit unui articol publicat pe site-ul web al Fundacion MAPFRE, „în prelucrarea industrială a cartofilor congelați, producătorii folosesc adesea diferite substanțe chimice care îi alterează, cum ar fi uleiurile și grăsimile trans, așa-numitele grăsimi saturate, care sunt dăunătoare pentru inimă”.
Acest lucru, împreună cu procentul ridicat de sare (care poate ajunge până la 15% sare adăugată), fac din cartofii congelați o opțiune nerecomandată pentru persoanele cu probleme cardiace.
De asemenea, un alt ingredient periculos pentru sănătate sunt grăsimile trans, care provin de la prăjirea lor în ulei de soia hidrogenat. În cadrul unor studii recente s-a demonstrat legătura dintre consumul frecvent de cartofi prăjiți și apariția a numeroase boli grave. Totodată, în urma unui nou studiu s-a descoperit o legătură între acesy aliment și riscul crescut de moarte prematură.
Cu toate acestea, sunt și vești bune. În articolul celor de la Fundacion se arată că printre proprietățile benefice ale cartofilor prăjiți congelați se numără faptul că sunt bogați în potasiu și oferă vitamine, carbohidrați, minerale și chiar aminoacizi.
Totuși, nu trebuie uitat că este un aliment care trebuie consumat cu moderație și gătit corect, de preferință cu ulei de măsline și cât mai puțină sare sau chiar deloc, deoarece conține un procent considerabil din acest ingredient în compoziția sa.
Citește și: „Cum s-a îmbogățit Mohammed Murad din cartofi prăjiți. Merge personal la piață ca să-i cumpere”
Dacă îți este poftă de cartofi prăjiți ca la Mc Donald`s, nu trebuie să mergi neapărat la fast-food. Îi poți face și singur, acasă. Chiar dacă pare un preparat simplu de gătit, există câteva secrete pe care doar bucătarii profesioniști le știu.
Multă lume consideră că pentru a obține cartofi prăjiți delicioși este suficient să tai cartofii, să îi pui într-o tigaie cu ulei și să aștepți până când se formează o crustă aurite. Dar această metodă vine cu un mare dezavantaj, acela că timpul de prăjire este foarte mare.
Pentru a găti cei mai buni cartofi prăjiți trebuie să ții cont de acest sfat: înainte de a pune cartofii feliați în tigaia încinsă, lasă-i 5 minute într-un bol cu apă fierbinte. Apoi îi poți prăji ca de obicei. Cu ajutorul acestui truc, feliile de cartofi se vor prăji mult mai rapid, iar crusta aurie se va forma mai repede, iar la mijloc vor avea o textură cremoasă.
Citește și: „Secretul cartofilor prăjiți de la McDonald’s a fost aflat. Cum trebuie să îi faci ca să iasă crocanți și pufoși la interior”