Ce conțin de fapt chipsurile. Avertismentul specialistului: „Nici măcar nu conțin cartofi”. Detaliul la care trebuie să fii atent

Chipsurile se încadrează în categoria alimentelor care dau dependență

Scris de: Daoud Andra

26 Apr. 2023

Ce conțin de fapt chipsurile. Avertismentul specialistului: „Nici măcar nu conțin cartofi”. Detaliul la care trebuie să fii atent

Chipsurile se numără printre gustările preferate ale multor oameni. Gustul lor creează dependență, indiferent că sunt cu sare sau cu diferite arome, iar o dată ce ai deschis punga, cu greu te poți abține să o termini. Multe sortimente de chipsuri de pe piață nici măcar nu conțin cartofi, atrage atenția o cunoscută nutriționistă. Ce conțin de fapt chipsurile și ce pericol se acunde în aceste produse.

Cât de dăunătoare sunt chipsurile pentru organism

La prima vedere, chipsurile sunt doar felii de cartofi tăiate foarte fin, prăjite sau coapte și sărate. Există însă și chipsuri cu diferite arome sau diverse forme, iar aceste produse sunt ultra-procesate și nu sunt deloc bune pentru organism. Unele sortimente de chipsuri nici măcar nu sunt făcute din cartofi, ci dintr-o pastă de amidon obținută prin procesarea cartofilor și amestecată cu alte substanțe, care potențează gustul.

Citește și: Ce conține carnea tocată vrac din supermarketuri, de fapt. Cu siguranță nu vei mai cumpăra

Nutriționista Anca Alungulesei atrage atenția asupra acestor produse pe care le consumă atât adulții, cât și copiii. În cadrul unei intervenții în emisiunea „La Mărută”, ea a explicat că aceste produse provoacă dependență și că, odată ce te-ai obișnuit să le consumi, este foarte greu să renunți la ele.

„În momentul în care exagerezi cu consumul și devine din ce în ce mai des, intensitatea și cantitatea crește zilnic, devine deja o problemă. În primul rând, tipurile acestea de alimente, care creează dependență, o fac pentru că ele la bază conțin anumite substanțe care dau această dependență. Când ne gândim la dependența la aceste alimente o gândim din două perspective: dependența din punct de vedere biochimic, la nivel celular, în organism, dar și dependența neuronală, la nivel de creier. Când începem să consumăm frecvent aceste tipuri de răsfățuri, la nivel de creier se generează dopamina, care era un neurotransmițător al motivației, al recompensării și cu cât consumăm mai mult și mai des, cu atât creierul va înțelege că ce fac eu este bine, pentru că-mi oferă multă plăcere.”, a explicat specialista, la Pro TV.

Ce conțin de fapt chipsurile
Chipsurile fac parte din categoria alimentelor ultra-procesate

Ce conțin de fapt chipsurile

Analizând etichetele mai multor produse de pe piață, nutriționista a ajuns la concluzia că multe sortimente de chipsuri nici măcar nu conțin cartofi. Au însă o listă de ingrediente pe care ar trebui să le evităm.

„Rolul nostru este să fim cât mai selectivi, în ceea ce privește aceste tipuri de alimente. În primul rând, dacă ne uităm pe etichetă, foarte multe din aceste chipsuri nici măcar nu conțin cartofi, ele doar induc această idee. S-a demonstrat faptul că foarte puține dintre ele conțin cartofi și atunci substanțele din aceste chipsuri sunt dăunătoare organismului. Cine poate să mănânce doar două chipsuri? Nimeni.

Citește și: Ce conțin de fapt covrigii. Ingredientul la care sigur nu te-ai fi gândit

Chipsurile mai conțin și monoglutamat de sodiu, care potențează aroma și gustul, iar creierul interpretează în acest fel că e un aliment sănătos și bun pentru mine. Când simțim nevoia să mușcăm din ceva crocant, asta înseamnă că simți nevoia să te destresezi și simți nevoia să muști foarte tare. Putem opta, în schimb, pentru mărul verde, morcov.”, a mai spus nutriționista.

 

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.3 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *