Mulți români consumă zi de zi mezeluri, mai ales la micul dejun. Fie că vorbim despre șuncă, mușchi afumat, salam sau parizer, aceste alimente sunt alegeri la îndemână și ieftine spre care își îndreaptă atenția mulți dintre consumatori. Ce conțin de fapt mezelurile care devin lipicioase și cum știi dacă mai sunt bune pentru consum sau nu.
Mezelurile se regăsesc, sub o formă sau alta, în frigiderele multora dintre români. Oamenii aleg aceste alimente mai ales pentru micul dejun, pentru că reprezintă o masă rapidă, fie că sunt servite ca atare sau puse în sendvișuri. Nutriționiștii recomandă să citim eticheta cu atenție atunci când cumpărăm un produs din categoria mezeluri și să consumăm aceste alimente cu moderație.
Fie că vorbim despre salam, șuncă presată, mușchi afumat, parizer sau cremvurști, majoritatea mezelurilor care se găsesc în supermarketuri sunt de o calitate îndoielnică. Acestea sunt făcute din resturi de carne, la care se adaugă coloranți artificiali, conservanți și potențiatori de aromă care dau gustul plăcut al mezelurilor, dar provoacă și dependență.
Mezelurile au de obicei un termen de valabilitate de câteva zile, până la câteva săptămâni. Cele cumpărate vrac sau feliate se recomandă să fie consumate în termen de câteva zile. Cele care sunt afumate și ambalate în vid rezistă mai mult timp în frigider, dacă nu sunt desfăcute.
Chiar dacă un produs din categoria mezelurilor nu a expirat, el poate deveni lipicios. Atunci când calupul de salam, șuncă sau parizer are o peliculă lucioasă pe suprafață și este lipicios la atingere, el nu mai este bun pentru consum.
Specialiștii spun că mezelurile de proastă calitate devin lipicioase după doar câteva zile. Potrivit acestora, dacă șunca a căpătat un aspect lucios, înseamnă că este făcută din carnea provenită de la un animal bolnav. Ea nu ar trebui în niciun caz să mai fie consumată.
Unii comercianți șterg coaja mezelurilor cu apă și oțet, pentru a îndepărta acea peliculă lipicioasă de pe suprafața ei. Această practică nu este doar înșelătoare, ci și periculoasă pentru consumatori, atrag atenția specialiștii. A consuma mezeluri vechi poate duce la probleme de sănătate pe termen lung.
Nutriționiștii recomandă să cumpărăm mezeluri cât mai rar și să fim atenți la etichetă. Ingredientele ar trebui să fie principalul criteriu, nu prețul, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri. Produsele pe care le punem în coș ar trebui să aibă cât mai puține ingrediente și care să fie cunoscute. Un produs alimentar cu o etichetă stufoasă este unul procesat și ar trebui consumat doar ocazional.