Foarte mulți români preferă să consume apă de la robinet, fără să se gâdească ce conține aceasta, de fapt. Exsită o dezbatere perpetuă cu privire la alegerea apei îmbuteliate în detrimentul celei din rețeaua centralizată, întrucât aceasta din urmă ar conține foarte multe substanțe nocive pentru organism. Iată care este verdictul specialiștilor în această privință.
Indiferent de locul de proveniență – lacuri, râuri sau izvoare – apa destinată consumului prezintă un conținut de săruri, minerale și oligoelemente.
Apa de la robinet provine din surse naturale, ceea ce înseamnă că are în compoziția sa elementele necesare pentru o bună funcționare a organismului, cum ar fi fierul, zincul, cuprul, calcciul, magneziul sau potasiul.
Citește și: A lăsat un pahar cu apă pe noptieră, peste noapte. Ce a descoperit dimineață a înfricoșat-o
Acestea au un rol important în dezvoltare și în metabolism, pentru buna funcționare a organelor interne, în detoxifiere și in circulația sângelui.
„Apa de la robinet, filtrată, este prima recomandare pentru consumul și hidratarea zilnică atât a copiilor, cât și a adulților. Aceasta asigură conținutul mineral necesar organismului, fără să producă dezechilibre gastrice, renale sau de altă natură, printr-un aport nepotrivit de elemente. Apa simplă și curată rămâne opțiunea generală de hidratare corectă”, declară Prof. Dr. Dan Dumitrascu, potrivit doctorulzilei.ro.
În momentul în care este distribuită către casele oamenilor, apa din rețelele orașelor este potabilă, însă se poate contamina pe traseu din cauza stării necorespunzătoare a conductelor ce fac parte din rețeaua de distribuție.
Citește și: Nu mai uda florile cu apă de la robinet. Semnele de pe plante care îți arată că faci o mare greșeală
Apa se poate contamina cu elemente nocive precum sedimente, paraziți sau metale. Pentru a fi sigur că apa care curge la robinet este bună pentru băut și gătit, poți apela la una dintre cele mai eficiente soluții: montarea unor sisteme de filtrare.
Filtrele elimină sau reduc conținutul de plumb, clorul și alți compuși, solvenții și pesticidele sau impuritățile, cum ar fi rugina și nisipul, dar și posibilii praziți. Astfel, se obține o apă bună de băut, inodoră, care își redobândește gustul nativ.
Apa minerală este o apă pură din punct de vedere microbiologic. În general, aceasta este bogată în săruri și minerale, motiv pentru care nu este recomandată pentru consumul zilnic.
”În unele cazuri, este chiar contraindicată pentru că poate contribui la evoluția unor afecțiuni. Spre exemplu, aceasta trebuie evitată in afecțiuni precum cele de sânge sau cardiace, renale, cancer, în diabet, hemoragii, unele boli de piele sau ulcer gastric. De asemenea, organismul copiilor mici nu este pregatit pentru metabolizarea unui conținut ridicat de săruri și oligoelemente. Astfel caă, în cazul lor, se recomandă o apă slab mineralizată”, a explicat Prof. Dr. Dan Dumitrascu.
Cu toate acestea, apa minerală prezintă și beneficii. Conține săruri, iar acestea sunt foarte bune pentru rehidratarea organismului, mai ale pe timp de vară. În plus, îți potolește mai repede setea.
Un lucru foarte important de menționat este faptul că apa îmbuteliată își pierde calitățile la câteva ore de la îmbuteliere. Mai exact, după 24 de ore de la îmbuteliere, lichidul își pierde alcalinitatea, puritatea și ionii negativi.
Este demonstrat faptul că antioxidanții se păstrează doar 24 de ore de la îmbuteliere, iar alcalinitatea se pierde în câteva zile.
Un alt aspect de care ar trebui să ținem cont este toxicitatea plasticului în care este îmbuteliată apa. Recipientele confecționate din plastic conțin compuși extrem de nocivi și chiar cancerigeni. Dacă te uiți mai atent pe ambalaj vei vedea că este specificat materialul folosit la îmbuteliere. Pentru a nu-ți risca sănătatea, recomandat ar fi să te informezi cu privire la aceste materiale.
Pe scurt, sticlele din plastic sunt produse din petrol. Astfel, tot ce este ambalat în plastic conține BPA, benzen, excito-toxină și alte substanțe cancerigene.
De asemenea, recipientele din plastic în care este îmbuteliată apa minerală este nociv și pentru mediul înconjurător. Atât timp cât deșeurile nu se reciclează corect, acestea duc la un grad alarmant de poluare.