Borșul este un ingredient folosit adesea în bucătărie, pentru a da gust ciorbelor. Dacă nu ai la îndemână borș natural, obținut prin fermentația cerealelor, poți folosi borșul din comerț, fie în variantă lichidă, fie concentrat, la plic. Ce conține borșul din magazin, de fapt și la ce să fii atent atunci când cumperi un astfel de produs.
Borșul este un produs foarte popular în bucătărie. Ciorbele acrite cu acest ingredient au un gust aparte, indiferent că sunt de legume sau de carne. În mod natural, acesta se obține prin fermentarea tărâțelor de grâu sau de secară. În magazine există însă și borș uscat, sub formă de praf, care se adaugă în ciorbe la final, pentru a le drege gustul.
Citește și: Ce conține pâinea feliată de la Vel Pitar, de fapt. După ce afli asta, nu o să mai vrei să o mănânci
Atunci când cumpărăm orice produs alimentar, ar trebui să citim cu atenție eticheta, atrag atenția inspectorii Autorității pentru Protecția Consumatorilor. Unele produse pot conține ingrediente la care nici nu te-ai gândi, iar borșul nu face excepție. Majoritatea tipurilor de borș analizate de specialiștii APC au o cantitate mare de sare, dar și de zahăr (până la 30%).
În plus, conservanții și aditivii alimentari nu lipsesc. Aceste produse au și potențiatori de aromă, care fac ca ciorba să aibă un gust bun. În produsele analizate de specialiști s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, așa-zisele E-uri.
Citește și: Din ce e făcută pizza de la Luca. Puțină lume știe ce conține, de fapt
Citește și: Ce conține înghețata la cornet de la McDonald’s. Lista completă a ingredientelor
O alternativă mult mai bună este borșul lichid, la sticlă. Chiar dacă nu este făcut în casă, acesta conține mult mai puține ingrediente decât borșul la plic și se apropie mai mult atât ca rețetă, cât și ca gust, de borșul natural. Se găsește de obicei în supermarketuri la frigider și este mai perisabil decât cel la plic.
Unul dintre cele mai vândute borșuri lichide de pe piață conține, conform etichetei: apă, tărâțe de grâu și făină de malț. Odată cumpărat, acesta trebuie să fie păstrat la frigider și folosit în maximum 3 zile de la deschidere.
În magazine se mai găsește și zeamă de varză la sticlă, însă aceasta are un conținut semnificativ de sare. Dacă acrești ciorbele cu zeamă de varză, fie din producție proprie, fie din comerț, nu mai adăuga sare atunci când le prepari, pentru că zeama de varză conține suficientă.