Printre cele mai cunoscute simigerii din România, Petru are o multitudine de preparate care atrag privirile trecătorilor. Unul dintre produsele foarte apreciate de clienți este covridogul, foarte accesibil și gustos atunci când ne este foame și vrem o gustare rapidă.
Covridogul, adică acel crenvurște învelit în aluat de covig, combinând clasicul covrig cu hotdog-ul, este unul dintre cele mai ieftine și la îndemână produse preparate în simigerii. Totuși, deși cei mai grăbiți doar cumpără și mânâncă, nu se interesează și de ceea ce conține, de fapt, acest produs celebru.
Pe pagina simigeriei Petru, descrierea covridogului sună astfel: „Într-un înveliș pufos și cald se ascunde o surpriză sățioasă: un cremwurst proaspăt ce-ți va potoli nițel foamea. Pe deasupra, o ploaie fină de semințe de susan te ademenește cu aspectul auriu aprins și cu gustul plăcut resimțit la fiecare îmbucătură. Zi de zi, covridogul PETRU se rumenește frumos în cuptor, în cinstea tuturor pofticioșilor și a celor care știu să se bucure întru totul de experiența unei gustări delicioase”.
Cu o greutate de 110 grame, presărat cu susan sau mac, covridogul are în compoziție următoarele ingrediente: făină, drojdie, ulei, sare, zahăr, cremwurști, susan. Pe lista alergenilor găsim glutenul de grâu, derivatele din soia și susanul.
Totuși, lista ingredientelor este mai lungă de atât: pentru aluat, 100 g de faină albă de grâu, apă, zahăr, margarină (uleiuri vegetale rafinate de palmier, apă, emulsifianți: mono și digliceride ale acizilor grași, sare, aromă), drojdie, sare, crenvurst de porc – 50 de g (carne de porc 51%, apă, carne de pui 9%, ceafă de porc 5% (fără piele), carne de vită 3%, proteine (din carne de porc), amidon, proteine din lapte, stabilizatori (difosfați, trifosfați), zaharuri ( lactoză, dextroză), condimente, conservanți (acid lactic, acetați de sodiu, lactat de calciu, azotat de sodiu), potențiator de gust (monoglutamat), agent de îngroșare (lactat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), aromă de fum, colorant (carmin).
Astfel, ne dăm seama că aceste preparate sunt pline de calorii și nu au niciun nutrient benefic pentru sănătate. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă și susțin că ne putem îngrășa din cauza consumului exagerat de covridogi. Dacă, însă, chiar nu ne putem abține, măcar putem să ne preparăm singuri, acasă, covridogi. Pentru 14 bucăți avem nevoie de: 500 g faină, 250 ml apă, 30 ml ulei, 1 linguriță sare, 1 linguriță zahăr, 7 g drojdie uscată. Pentru umplutură trebuie 14 crenvurști, 1 litru de apă, 1 linguriță bicarbonat și 1 linguriță susan.
Se pune făina împreună cu sarea și drojdia uscată într-un bol peste care se adaugă uleiul și apa în care, anterior, am dizolvat zahărul. Frământăm până obținem un aluat compact, care nu se lipește de mâini. Acoperim cu un prosop curat și lăsăm la dospit până își dublează volumul. Răsturnăm aluatul pe o suprafață de lucru unsă cu puțin ulei și frământăm până obținem o bilă compactă. Întindem aluatul în formă dreptunghiulară, nu foarte gros, cu ajutorul sucitorului, apoi tăiem fâșii de aproximativ 1,5 – 2 cm lățime și 30 cm lungime.
Crenvurștii pot fi de orice fel, din carne de pui sau de porc, în funcție de preferințe. Luăm o fâșie de aluat și începem să îmbrăcăm cu el crenvurștii, astfel încât să suprapunem ușor aluatul, iar la final presăm ușor aluatul cu degetele ca să nu se desfacă la copt. Procedăm astfel până îi terminăm și îi așezăm pe o hârtie de copt. Între timp, se pune la fiert 1 litru de apă în care punem o linguriță de bicarbonat. Când apa începe să clocotească punem crenvurștii în apă și îi opărim pentru câteva secunde. Îi scoatem și îi scurgem bine de apă, apoi îi punem în tava tapetată cu hârtie de copt și presărăm susan sau mac, după preferințe. Se dau la cuptor timp de 15 minute, până se rumenesc suficient.