Ce conține de fapt cașcavalul din supermarketuri. Nu îl cumpăra dacă apare acest ingredient pe etichetă

Ingredientele care nu au ce căuta în compoziție

Scris de: Daoud Andra

17 Jan. 2023

Ce conține de fapt cașcavalul din supermarketuri. Nu îl cumpăra dacă apare acest ingredient pe etichetă

Cașcavalul și brânzeturile care se găsesc în supermarketuri au uneori ingrediente care nu ar trebui să se regăsească în aceste produse. Specialiștii atrag atenția că atunci când cumpărăm orice tip de produs, este important să citim cu atenție eticheta. Ce conține de fapt cașcavalul din supermarketuri și care sunt ingredientele pe care nu ar trebui să le aibă.

Ce conține de fapt cașcavalul din supermarketuri

Pe rafturile marilor magazine din România se găsește o ofertă generoasă de produse, mai ales atunci când vine vorba despre lactate. Nu tot ce ajunge la raft este însă recomandat pentru consum, spun specialiștii. Chiar dacă prețul unora dintre produse este tentant, nu ar trebui să fie singurul criteriu după care ne ghidăm atunci când cumpărăm.

Citește și: Pătrățele de porumb cu cașcaval și Turte cu brânză telemea la tigaie. Două gustări numai bune de luat la pachet

Produsese procesate au un preț mai mic în general, iar clienții le pun în coș de multe ori fără să citească eticheta cu ingredientele. Reprezentantul Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) atrage atenția că unele produse lactate fabricate în țări precum Cehia, Polonia, Slovacia sau Ungaria pot avea o calitate îndoielnică. Ește și cazul unui tip de cașcaval care are în compoziție coloranți artificiali și care se vinde la un preț competitiv.

„Este inutil să vă spun, că magazinele de discount sunt insensibile și nici măcar nu te bagă în seamă atunci când vrei să le atragi atenția asupra faptului că primesc în magazin și asează la raft produse lactate cu denumiri dubioase. Este cazul, spre exemplu, al celebrului cașcaval Gouda, întâlnit la raft cu această denumire și care ar trebui să fie acea brânză olandeză foarte consumată în țara de origine și care se obține doar din lapte de vacă pasteurizat. În România, la unele magazine, un produs etichetat ca fiind cașcaval Gouda are o rețetă ”proprie”, care include coloranți artificiali – caroteni, care nu au nimic în comun cu rețeta originală.”, spune Dorin Cojocaru, președintele APRIL, pentru Agrointel.

Ce conține de fapt cașcavalul din supermarketuri
Cașcavalul nu ar trebui să conțină coloranți sau conservanți

Cum se obține, de fapt, cașcavalul

Cașcavalul se obține prin opărirea cașului. Nu pot avea denumirea de cașcaval produsele alimentare care nu respectă rețeta originală. În plus, pe lista de ingrediente nu au ce căuta coloranții sau conservanții. Atunci când cumperi cașcaval, primul ingredient trebuie să fie laptele de vacă pasteurizat, însă unii producători folosesc zer. Cașcavalul mai conține sare, cheag și culturi lactice selecționate. Orice ingredient în plus și mai ales cele pe care nu le cunoști ar trebui să îți ridice semne de întrebare cu privire la calitatea produsului.

Citește și: Langoși cu cașcaval, smântână și mujdei de usturoi. Ce e bine să faci înainte de a-i pune la prăjit. Așa ies perfecți

„Conform legislației în vigoare, ca să poți folosi denumirea de cașcaval, alimentul trebuie să fie obținut prin opărirea cașului. Orice alt ingredient trecut pe etichetă înseamnă că acel produs în mod cert nu este cașcaval și acel producător nu are dreptul să folosească denumirea de cașcaval. Cu toate aceastea, rafturile magazinelor din București și nu numai sunt pline de astfel de produse. Este adevărat că puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută. De cele mai multe ori credem că suntem prea săraci ca să ne putem permite să mâncăm sănătos.”, mai spune președintele APRIL.

Atunci când mergi la cumpărături, este recomandat să citești lista cu ingrediente la fiecare produs în parte. Dacă apar ingrediente pe care nu le cunoști, este mai bine sa nu cumperi produsul. De asemenea, dacă un produs are un preț suspect de mic la raft față de alte produse asemănătoare, ar trebui să îți pui un semn de întrebare. Un litru de lapte care costă 2 lei nu este lapte integral, prețul litrului de lapte fiind în jur de 10 lei în prezent.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.8 365 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *