Foarte multe persoane decid să bea un energizant atunci când simt oboseală sau epuizare. Se spune că această băutură îți oferă un plus de energie și, automat, ți se schimbă și starea. Ce conține de fapt energizantul? Chiar dacă este o băutură preferată de mulți oameni, puțini știu de fapt ce este în el.
Băuturile energizante sunt făcute pentru a crește nivelul de energie din corpul unui om. Conținutul mare de cofeină și zahăr însă, are și efecte negative asupra organismului.
Potrivit spynews.ro, un energizant poate conține următoarele: cofeină, apă carbogazoasă, zahăr – zaharoză sau/și glucoză, îndulcitor artificial, plante/ substanțe asociate cu vigilența și performanța mentală, cum ar fi taurina, L-carnitină, extract de rădăcină de ginseng panax sau extract de semințe de guarana.
Energizantul, pe lângă acea senzație de energie pe care ar putea să o dea, poate provoca probleme cardiovasculare, probleme metabolice, probleme renale sau dentare. De asemenea, cofeina din energizant poate provoca insomnie, anxietate, bătăi neregulate ale inimii și tensiune arterială crescută. Conținutul mare de zahăr din această băutură poate cauza și el multiple probleme de sănătate.
Persoanele care beau des energizant vor avea un șoc atunci când vor renunța la el deoarece se vor simți mult mai obosite. Nu se vor putea concentra și vor simți tot timpul nevoia de a bea această băutură. În cazul combinației de energizant cu alcool, lucrurile pot fi mai grave. Specialiștii spun că astfel de băuturi pot fi fatale.
„Aceste substanțe nu fac altceva decât să ofere o falsă senzație de energie și să ducă, dincolo de limitele de normalitate, funcțiile organismului. În principiu, ca să avem energie, avem nevoie de o energie psihică și fizică. Energia fizică este determinată de conținutul în anumiți aminoacizi neuroexcitatori pe care aceste băuturi îi conțin, și atunci avem o stare falsă de senzație de odihnă psihică. E ca și cum abia ne-am trezi din somn. Pe de altă parte, trebuie să ofere şi un substrat energetic organismului pentru ca acesta să funcționeze atunci când este obosit”, a explicat toxicologul Radu Ţincu la Antena 3.
Medicul a mai precizat că în urma consumului de energizant la nivelul creierului se descarcă anumiți curenți și anumite impulsuri electrice care țin creierul în activitate atunci când el ar trebui să se odihnească.