Ce conține de fapt laptele din supermarketuri. Mare atenție la acest detaliu de pe etichetă, mulți români fac greșeala

Care este cel mai sănătos lapte din magazine
Ce conține de fapt laptele din supermarketuri. Mare atenție la acest detaliu de pe etichetă, mulți români fac greșeala

Înainte de a cumpăra un produs alimentar din supermarket ar trebui să citim eticheta, pentru a vedea dacă produsul respectiv conține sau nu substanțe potențial periculoase pentru organism. Însă câți dintre noi își aleg alimentele pe baza etichetei? Sau, mai bine zis, câți dintre noi apucă să citească etichetele produselor de pe rafturi în goana cumpărăturilor.

Iar laptele este și el un produs pe care ar trebui să îl alegem cu mare atenție. Iată care este detaliul de care trebuie să ții cont atunci când cumperi lapte. Ce spun specialiștii.

Ce conține de fapt laptele din supermarketuri

Asociația Pro Consumatori (APC) a făcut o amplă analiză a conținutului laptelui care se găsește pe rafturile supermarketurilor din România. Printre cele mai cunoscute mărci de lapte comercializate la noi în țară se numără: Poiana Florilor, Olympus, Lactag, Carrefour, 365, Covalact de Țară, Monor, Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România, Oke, Pilos, Zuzu, Napolact, Milli, Proxi, Vadul Laptelui, Muller și Fulga.

Sudiile experților, care s-au derulat în cadrul unei campanii ce poartă denumirea „Să învățăm să înțelegem eticheta!”, s-au concentrat pe laptele care are un conținut de grăsime de 3,5%. Prin demersul lor, experții își doresc să îi determine pe români să cumpere doar produsele de calitate superioară, care nu le pun în pericol sănătatea.

Cel mai bun lapte atât din punct de vedere organoleptic, cât și din punct de vedere al nutrienților continuți și al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat. Mai exact, este vorba de laptele care nu a fost smântânit sau parțial smântânit, ori care prezintă un alt tip de adaos, chiar dacă este permis prin lege.

Citește și: „De ce să pui lapte peste carnea crudă. Trucul secret al marilor bucătari

Care este cel mai sănătos lapte de pe piață

Președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atenția asupra faptului că cea mai mare parte a românilor nu știu să facă diferența dintre laptele standardizat și cel nestandardizat pe baza informațiilor de pe etichetă.

„Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu știu să facă diferența, pe baza informațiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum îl dă vaca. Acest lucru reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale”, a spus președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

În urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că doar două tipuri de lapte dintre cele existente în supermarketuri se regăsesc în forma nestandardizată. Este vorba despre „Lăptaria cu caimac”, cu lapte pasteurizat la temperatură joasă, și Muller, care comercializează lapte din Germania, tratat termic prin procedeul UHT.

Citește și: „Cât timp poate fi păstrat laptele în frigider, după ce este desfăcut. Trebuie aruncat după această perioadă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *