Pâinea este un aliment consumat zilnic de către milioane de oameni. Din păcate însă, în zilele noastre aceasta nu mai conține doar apă, drojdie și făină, ci multe alte substanțe ale căror denumiri sunt dificil chiar și de citit. De asemenea, multe dintre tipurile de pâine conțin o cantitate destul de mare de zahăr.
Cei de la InfoCons au făcut un studiu pe baza produselor tip pâine care se regăsesc pe piața din România. 50 de produse au făcut obiectul studiului.
„Gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sendviș cu doar două felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu”, spune Sorin Mierlea.
Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal s-a aflat că doar 26% afișează procentajul ingredientului principal din compoziția produsului:
– făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție.
– amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 7 și 69.4% din compoziție.
Din punct de vedere al existenței cartofilor, semințelor sau cerealelor în compoziția produsului:
– 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc.) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compoziție
– 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
– 4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%
Din punct de vedere al tipului de făină 44% dintre produse menționează tipul de făină utilizat, astfel:
– făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
– făina de tip 1250 se regăsește în compoziția a 22, 72% din produse;
– făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
– făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
– făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.
Din punct de vedere al pasteurizării 10% dintre produse au menționat că sunt pasteurizate.
Citește și – Pâinea care nu îngrașă – rețeta simplă. Nu conține ulei sau făină, ingredientele nebănuite cu care o poți prepara
Potrivit studiului, din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine 50% dintre produse au în compoziție E-uri:
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:
– 8% din produse au în compoziție 4 E-uri
– 4% din produse au în compoziție 3 E-uri
– 14% din produse au în compoziție 2 E-uri
– 24% din produse au în compoziție 1 aditiv
– 50% din produse nu au în compoziție E-uri.
De asemenea, din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți în pâine situația este în felul următor:
– 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300)
– 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200)
– 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282)