Ce conține pateul vegetal de post din supermarketuri. Specialiștii atrag atenția, pericolul nebănuit

Otrava ascunsă în pateul vegetal
Ce conține pateul vegetal de post din supermarketuri. Specialiștii atrag atenția, pericolul nebănuit

Odată cu intrarea în Postul Paștelui, românii își schimbă complet comportamentul alimentar și trec de la mâncăruri bogate în calorii și care conțin proteine de origine animală, la alimente de origine vegetală. Totuși, specialiștii ne avertizează cu privire la alimentele de post.

Întrucât majoritatea acestor alimente este procurată din comerț, trebuie să fim atenți la ce conține de fapt. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România susține că multe dintre mâncărurile de post pe care le regăsim pe rafturile supermarketurilor pot fi periculoase pentru sănătate din cauza aditivilor alimentari pe care îi conțin.

Ce conține pateul vegetal de post din supermarketuri

Pateul vegetal este unul dintre cele mai consumate produse de post. Potrivit unui studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, cele mai multe pateuri vegetale conțin un număr mare de aditivi alimentari, care pot provoca probleme de sănătate.

„Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România, potrivit apc-romania.ro.

Conform sursei citate, în urma studiului realizat pe un număr de 70 de sortimente de pateuri vegetale au fost identificate mai multe nereguli, printre care:

  • zahărul nu apare pe lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutrițională;
  • nu se declară proveniența uleiului vegetal – palmier, rapiță, in etc;
  • în unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menționat tipul condimentului și având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie știută denumirea respectivului condiment;
  • nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale;
  • atunci când produsul contine soia, nu este menționat dacă este sau nu modificata genetic;
  • glucidele sunt adausuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă.

Sortimentele de pateu vegetal cu cei mai mulți aditivi

APC a făcut, de asemenea, și un top al pateurilor vegetale în funcție de numărul de aditivi conținut:

  1. Cora – 15 aditivi;
  2. Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate – 11-13 aditivi;
  3. FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărășești, Clever, Delicii și capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate – 8-10 aditivi;
  4. 365M, Delicii și capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – 4-7 aditivi;
  5. Inedit – 0-1 aditivi.

Cele mai periculoase substanțe regăsite în pateul vegetal

Printre cei mai periculoși aditivi pentru sănătate regăsiți în pateul vegetal din comerț sunt:

E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite. Se regăsește la producătorul Hame România SRL în produsele: vegetal, vegetal verdețuri, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal măsline.

E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar îl regăsim în 29 dintre produsele analizate.

E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, poate declanșa Alzheimer și Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Îl regăsim în 57 dintre produsele analizate

E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru că produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *