Odată cu intrarea în Postul Paștelui, românii își schimbă complet comportamentul alimentar și trec de la mâncăruri bogate în calorii și care conțin proteine de origine animală, la alimente de origine vegetală. Totuși, specialiștii ne avertizează cu privire la alimentele de post.
Întrucât majoritatea acestor alimente este procurată din comerț, trebuie să fim atenți la ce conține de fapt. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România susține că multe dintre mâncărurile de post pe care le regăsim pe rafturile supermarketurilor pot fi periculoase pentru sănătate din cauza aditivilor alimentari pe care îi conțin.
Pateul vegetal este unul dintre cele mai consumate produse de post. Potrivit unui studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, cele mai multe pateuri vegetale conțin un număr mare de aditivi alimentari, care pot provoca probleme de sănătate.
„Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România, potrivit apc-romania.ro.
Conform sursei citate, în urma studiului realizat pe un număr de 70 de sortimente de pateuri vegetale au fost identificate mai multe nereguli, printre care:
APC a făcut, de asemenea, și un top al pateurilor vegetale în funcție de numărul de aditivi conținut:
Printre cei mai periculoși aditivi pentru sănătate regăsiți în pateul vegetal din comerț sunt:
E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite. Se regăsește la producătorul Hame România SRL în produsele: vegetal, vegetal verdețuri, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal măsline.
E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar îl regăsim în 29 dintre produsele analizate.
E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, poate declanșa Alzheimer și Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Îl regăsim în 57 dintre produsele analizate
E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru că produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu.