Salamul de Sibiu este un produs românesc celebru, cu o istorie de peste 100 de ani și certificat în întreaga Europă. Însă, de-a lungul vremii, s-au stârnit discuții și întrebări cu privire la ingredientele utilizate în fabricarea acestui produs extrem de popular în rândul românilor gurmanzi. Cu toate acestea, producătorii au dezvăluit în mod deschis compoziția reală a salamului de Sibiu. Iată ce conține acest preparat gustos.
Ei bine, în vremurile comuniste salamul de Sibiu era privit ca un preparat de lux, din cauza prețului său ridicat, cât și rarității sale pe piața românească.
Totuși, acest produs a fost înconjurat de polemici legate de conținutul său, existând speculații că ar conține carne de cal, ceea ce a generat o serie de discuții și opinii contradictorii din partea experților.
Pentru a pune capăt zvonurilor, producătorii au dezvăluit misterul rețetei autentice și au confirmat că în această controversă privind ingredientele din Salamul de Sibiu există un mic strop de adevăr.
Astfel, inițial, membrana utilizată pentru umplerea salamului era, de fapt, din piele de cal. Această tradiție se păstrează și în zilele noastre, însă se folosește ocazional, de una sau două ori pe an, pentru a menține autenticitatea produsului.
Citește și: Cât timp se poate păstra salamul în frigider. Greșeala pe care o fac multe persoane
„La 1900 nu existau aceste membrane pe care le utilizăm noi astăzi și se utilizau membranele naturale. Membrana în care se umplea salamul de Sibiu era de cal. Era o membrană naturală care dădea un gust ușor diferit.
Se matura foarte mult, nu existau sisteme de climatizare și dura undeva la nouă luni de zile facerea acestui salam.” a spus Carmen Gavrilescu, președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu, pentru Turnul Sfatului.
Compoziția salamului de Sibiu cuprinde cel puțin 70% carne de porc și până la 30% slănină tare. De asemenea, în acest amestec mai sunt prezente și condimentele precum sarea, piperul, ienibaharul și usturoiul, care conferă aromă specifică.
În ceea ce privește conservanții utilizați în acest preparat se utilizează sarea în combinație cu nitrit sau nitrat de sodiu, antioxidanți (acid ascorbic) și bineînțeles, agenți de măturare.
În procesul de fabricare al mezelului original, nu sunt utilizate deloc potențiatori de gust, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, dar nici coloranți sau proteine vegetale.
Vezi și: Alimente cu care poți să înlocuiești mezelurile. Sunt gustoase și bogate în proteine
De asemenea, deși poartă numele de Salam de Sibiu, acest produs nu își are originea în acest oraș, ci în Sinaia, unde a fost inventat de Filippo Dozzi.
Un italian care s-a stabilit în 1885 la o carieră de piatră din Poiana Țapului, unde a și început producția de mezeluri. Ei bine, Dozzi provenea dintr-o familie cunoscută pentru producția de cârnați și salamuri, iar acest preparat era destinat minerilor care lucrau în carierele de piatră. Însă, pe măsură ce timpul a trecut Salamul de Sibiu și-a câștigat popularitatea și a devenit un produs de consum obișnuit.