Înlocuitorii de zahăr sunt la modă. Zaharina, stevia, mierea, curmalele sau siropul de arțar sunt câteva dintre alternativele la zahărul tradițional care nu lipsește din nicio casă. Unul dintre aceștia este siropul de agave, un îndulcitor puternic care are avantaje, dar și dezavantaje pentru organismul uman.
Siropul de agave este o alternativă mai sănătoasă al zahărului?
Cunoscut și sub denumirea de nectar sau miere de agave, este un fel de miere vegetală care este extrasă din agave, o plantă de deșert, originară din zona tropicală și subtropicală a Americii. Este o plantă cu fructe suculente, asemănătoare cu aloe vera, din care se extrage seva. Prima extracție se numește hidromel și a fost consumată de nativii americani ca băutură răcoritoare, care, atunci când este fermentată, se formează pulque, o băutură tradițională mexicană. Tocmai prin încălzirea hidromelului, pentru a hidroliza carbohidrații complecși pe care îi conține, se obține siropul dulce de agave.
Putere de îndulcire
Siropul de agave poate fi un înlocuitor potrivit pentru zahărul rafinat, dar consumul acestuia în exces nu este recomandat. Unul dintre avantajele pe care le are este că, având o putere de îndulcire mai mare, se poate adăuga o cantitate mai mică pentru a obține aceeași aromă, deoarece îndulcește de aproximativ 15 ori mai mult decât zahărul.
De asemenea, siropul de agave conține vitaminele A, B, B2 și C, precum și fier, fosfor, proteine și niacină. Unii subliniază însă că, întrucât siropul de agave este fabricat în mare parte la nivel industrial, trece printr-un proces de rafinare în care ajunge să fie 100% fructoză, pierzând restul proprietăților.
Calorii și indice glicemic
Siropul de agave conține 70% fructoză. Pentru că predomină fructoza, are un indice glicemic mai mic decât zahărul, dar asta nu înseamnă că este cea mai sănătoasă alternativă. Ca orice aliment cu un conținut ridicat de zaharuri simple, acesta trebuie consumat cu moderație și responsabil.
Este un îndulcitor caloric, deoarece pentru fiecare 100 de grame de produs oferă 310 kilocalorii.
Avantaje ale consumului de sirop de agave
Index glicemic scăzut
Siropul de agave are un index glicemic mai mic decât zahărul alb. Acest lucru înseamnă că eliberarea de glucoză în sânge este mai lentă și stabilă, evitând creșterile bruste ale nivelului de zahăr din sânge. Acest aspect poate fi benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru gestionarea greutății.
Îndulcire intensă și gust plăcut
Siropul de agave are un gust dulce intens, ceea ce înseamnă că ai nevoie de o cantitate mai mică comparativ cu zahărul pentru a obține același nivel de îndulcire. Gustul său delicat, similar cu cel al caramelului, îl face potrivit în multe rețete.
Sursă de energie rapidă
Siropul de agave conține fructoză, care este digerată și absorbită mai repede decât alte tipuri de zaharuri. Acest lucru îl transformă într-o sursă de energie rapidă, ideală pentru sportivi sau pentru a spori rezistența în activități fizice intense.
Opțiune vegană
Siropul de agave este derivat din sucul plantei agave, făcându-l potrivit pentru vegani și pentru cei care urmează o dietă vegetariană.
Cum ne afectează menopauza relația de cuplu
Pe 21 octombrie, România va marca o premieră medicală prin inaugurarea primului Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate, o inițiativă unică care adresează provocările asociate…
Vezi și Cu ce poți înlocui zahărul în prăjituri. 7 variante sănătoase pe care le poți folosi pentru a prepara deserturile tale preferate
Dezavantaje ale consumului de sirop de agave
Conținut ridicat de fructoză
Chiar dacă fructoza este digerată mai ușor, consumul excesiv de fructoză poate avea efecte negative asupra sănătății. Consumul excesiv de fructoză poate contribui la creșterea în greutate, rezistența la insulină și probleme metabolice.
Aport caloric
Deși siropul de agave are un gust dulce intens și poate fi necesară o cantitate mai mică pentru îndulcire, tot rămâne un aliment bogat în calorii. Consumul excesiv poate duce la aport caloric crescut, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate și la probleme de sănătate asociate.
Procesare
Unele mărci comerciale de sirop de agave trec prin procese de rafinare, filtrare și adăugare de enzime pentru a obține un produs finit. Această procesare poate reduce beneficiile nutriționale ale siropului de agave și poate adăuga substanțe chimice nocive.
Vezi și Alimente care taie pofta de dulce. Îți sunt de mare ajutor în dietă, ce e important să știi
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!