Ce conține siropul de agave, de fapt. Detaliul pe care puțini români l-au sesizat

Avantaje și dezavantaje ale consumului de sirop de agave

Scris de: Oana Matei

03 Sep. 2023

Ce conține siropul de agave, de fapt. Detaliul pe care puțini români l-au sesizat
Înlocuitorii de zahăr sunt la modă. Zaharina, stevia, mierea, curmalele sau siropul de arțar sunt câteva dintre alternativele la zahărul tradițional care nu lipsește din nicio casă. Unul dintre aceștia este siropul de agave, un îndulcitor puternic care are avantaje, dar și dezavantaje pentru organismul uman.

Siropul de agave este o alternativă mai sănătoasă al zahărului?

Cunoscut și sub denumirea de nectar sau miere de agave, este un fel de miere vegetală care este extrasă din agave, o plantă de deșert, originară din zona tropicală și subtropicală a Americii. Este o plantă cu fructe suculente,  asemănătoare cu aloe vera, din care se extrage seva. Prima extracție se numește hidromel și a fost consumată de nativii americani ca băutură răcoritoare, care, atunci când este fermentată, se formează pulque, o băutură tradițională mexicană. Tocmai prin încălzirea hidromelului, pentru a hidroliza carbohidrații complecși pe care îi conține, se obține siropul dulce de agave.

Putere de îndulcire

Siropul de agave poate fi un înlocuitor potrivit pentru zahărul rafinat, dar consumul acestuia în exces nu este recomandat. Unul dintre avantajele pe care le are este că, având o putere de îndulcire mai mare, se poate adăuga o cantitate mai mică pentru a obține aceeași aromă, deoarece îndulcește de aproximativ 15 ori mai mult decât zahărul.
De asemenea, siropul de agave  conține vitaminele A, B, B2 și C, precum și fier, fosfor, proteine ​​și niacină. Unii subliniază însă că, întrucât siropul de agave este fabricat în mare parte la nivel industrial, trece printr-un proces de rafinare în care ajunge să fie 100% fructoză, pierzând restul proprietăților.

Calorii și indice glicemic

Siropul de agave conține  70% fructoză.  Pentru că predomină fructoza, are un indice glicemic mai mic decât zahărul, dar asta nu înseamnă că este cea mai sănătoasă alternativă. Ca orice aliment cu un conținut ridicat de zaharuri simple, acesta trebuie consumat cu moderație și responsabil.
Este un îndulcitor caloric, deoarece pentru fiecare 100 de grame de produs oferă 310 kilocalorii.

Avantaje ale consumului de sirop de agave

Index glicemic scăzut

Siropul de agave are un index glicemic mai mic decât zahărul alb. Acest lucru înseamnă că eliberarea de glucoză în sânge este mai lentă și stabilă, evitând creșterile bruste ale nivelului de zahăr din sânge. Acest aspect poate fi benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru gestionarea greutății.

Îndulcire intensă și gust plăcut

Siropul de agave are un gust dulce intens, ceea ce înseamnă că ai nevoie de o cantitate mai mică comparativ cu zahărul pentru a obține același nivel de îndulcire. Gustul său delicat, similar cu cel al caramelului, îl face potrivit în multe rețete.

Sursă de energie rapidă

Siropul de agave conține fructoză, care este digerată și absorbită mai repede decât alte tipuri de zaharuri. Acest lucru îl transformă într-o sursă de energie rapidă, ideală pentru sportivi sau pentru a spori rezistența în activități fizice intense.

Opțiune vegană

Siropul de agave este derivat din sucul plantei agave, făcându-l potrivit pentru vegani și pentru cei care urmează o dietă vegetariană.

Vezi și Cu ce poți înlocui zahărul în prăjituri. 7 variante sănătoase pe care le poți folosi pentru a prepara deserturile tale preferate

Dezavantaje ale consumului de sirop de agave

Conținut ridicat de fructoză

Chiar dacă fructoza este digerată mai ușor, consumul excesiv de fructoză poate avea efecte negative asupra sănătății. Consumul excesiv de fructoză poate contribui la creșterea în greutate, rezistența la insulină și probleme metabolice.

 Aport caloric

Deși siropul de agave are un gust dulce intens și poate fi necesară o cantitate mai mică pentru îndulcire, tot rămâne un aliment bogat în calorii. Consumul excesiv poate duce la aport caloric crescut, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate și la probleme de sănătate asociate.

Procesare

Unele mărci comerciale de sirop de agave trec prin procese de rafinare, filtrare și adăugare de enzime pentru a obține un produs finit. Această procesare poate reduce beneficiile nutriționale ale siropului de agave și poate adăuga substanțe chimice nocive.

Vezi și Alimente care taie pofta de dulce. Îți sunt de mare ajutor în dietă, ce e important să știi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *